Έσοδα και ρυθμός ΑΕΠ βαρόμετρο για χρέος και αφορολόγητο

Έσοδα και ρυθμός ΑΕΠ βαρόμετρο για χρέος και αφορολόγητο

Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2017,  που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στης ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται στο 1,4%  φέρνει έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και θεσμούς.

Με το οριστικό νούμερο να καθορίζεται, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2018, η χτεσινή δημοσιοποίηση είναι εκείνη με την οποία θα γίνουν οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ του 2018, αλλά και θα αποτελέσει παράμετρο για το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους. Άλλωστε η γαλλική πρόταση, που προκρίνεται μέχρι στιγμής έχει το ρυθμό του ΑΕΠ ως κριτήριο για το σενάριο ελάφρυνσης του χρέους και τις πληρωμές που θα κάνει η χώρα κατ’ έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 ήταν για 2,7%. Μετά από λίγους μήνες ήλθε η πρώτη «προσγείωση» στο 1,8%. Ακολούθησε μια νέα εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ που έβαλε τον  πήχη του ΑΕΠ  στο 1,6% για να έλθει τώρα «κάτσει» στο 1,4%.

Ο  περιορισμός της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παρά την ανάκαμψη δεν έφτασε στα επιθυμητά επίπεδα, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης, όπου συνυπολογίζεται  επίσης και η πορεία των επενδύσεων της ανεργίας κτλ.

Φαίνεται πάντως ότι μόνο ο τουρισμός έδωσε αρκετή ώθηση το 2017 στην πορεία της οικονομίας παρά το γεγονός ότι τόσο η βιομηχανική δραστηριότητα ενισχύθηκε, όσο και οι λιανικές πωλήσεις ή η μεταποίηση. Για το 2018 οι προσδοκίες επίσης είναι μεγάλες καθώς ο στόχος για ρυθμό μεγέθυνσης είναι στο 2,5% .

Σε αυτόν το ρυθμό όπου τώρα βασίζεται σε χαμηλότερη αφετηρία πατάει ο στόχος για τα πλεονάσματα, όπου για το 2018 έχει τοποθετηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ πιο πάνω ακόμη και από τη μνημονιακή πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ. Πάντως ο «κακός σκύλος», δηλαδή, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί πάνω από το 2,2% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να θέτει σε αναμφισβήτητη τους δημοσιονομικούς στόχους ζητώντας επίσπευση του μέτρου για το κόψιμο του αφορολόγητου.

Πηγή: reporter.gr