Έχω δημοκρατία; Πόσο ελεύθερη είναι η χώρα μου;

Έχω δημοκρατία; Πόσο ελεύθερη είναι η χώρα μου;

Στην παγκόσμια ελευθερία του 2016 αφορά το δημοσίευμα που ακολουθεί, δίνοντας πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την δημοκρατία ανά κράτος, αλλά και συνολικά για τον πλανήτη.

«Έχω δημοκρατία;». «Πόσο ελεύθερη είναι η χώρα σου;». Αν θέλετε να δείτε την απάντηση σε αυτά τα τόσο βασικά (σε παγκόσμιο επίπεδο) ερωτήματα, σας προτείνουμε.

Επισκεφθείτε το link http://freedomhou.se/fiw2016 για να δείτε τη διαδραστική εκδοχή της ελευθερίας στον παγκόσμιο χάρτη του 2016, που δημοσιεύει το Freedom House.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διαδραστικό χάρτη προκύπτει ότι:

  • Ελεύθερες (με πράσινο χρώμα) είναι 86 χώρες (ποσοστό 44% επί του συνόλου των χωρών) με συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 40% των κατοίκων του πλανήτη
  • Εν μέρει ελεύθερες (με κίτρινο χρώμα) είναι 59 χώρες (ποσοστό 30% επί του συνόλου των χωρών) με συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 24% των κατοίκων του πλανήτη
  • Δεν είναι ελεύθερες (με μπλε χρώμα) είναι 50 χώρες (ποσοστό 26% επί του συνόλου των χωρών) με συνολικό πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 36% των κατοίκων του πλανήτη.

Σημαντικά ευρήματα

Ο κόσμος είναι «χτυπημένος» από τις κρίσεις, που τροφοδότησαν ξενοφοβικά αισθήματα στις δημοκρατικές χώρες , υπονόμευσαν τις οικονομίες των κρατών που εξαρτώνται από την πώληση των φυσικών πόρων, και οδήγησε αυταρχικά καθεστώτα στο να πατάξουν δύσκολα τις διαφωνίες. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στην – 10η συνεχόμενη χρονιά – πτώση της παγκόσμιας ελευθερίας.

  • Ο αριθμός των χωρών που δείχνουν μια μείωση της ελευθερίας τους για το έτος 2016. Ακριβώς 43 χώρες σημείωσαν πρόοδο.
  • Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, 105 χώρες έχουν δει μια καθαρή μείωση ελευθερίας και μόνο 61 έχουν βιώσει μια καθαρή βελτίωση.
  • Οι αξιολογήσεις ελευθερίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ήταν οι χειρότερες στον κόσμο το 2015.
  • Κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι πιο σημαντικές παγκόσμιες ανατροπές έχουν προκύψει στην ελευθερία της έκφρασης και του κράτους δικαίου.

Τέλος, αν κάνετε κλικ πάνω στην Ελλάδα, θα σας προκύψει σκορ ελευθερία 83, με 0 το χειρότερο και 100 το καλύτερο σκορ.