Αναπτυξιακές συνεργασίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου προωθεί ο Χρ. Σπίρτζης

Αναπτυξιακές συνεργασίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου προωθεί ο Χρ. Σπίρτζης

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης βρίσκεται στην Αίγυπτο συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρα και πραγματοποιεί επαφές σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Sherif Ismail, ο έλληνας Υπουργός  είχε την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμησή του για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση στην ελληνική αποστολή.

Υπογράμμισε, ότι αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των διάφορων πτυχών της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως έχουν συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Abdul-Fattah El-Sissi στην Ελλάδα.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Αιγύπτου να επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί για τα μεγάλα έργα που υλοποιεί η χώρα μας και στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Αίγυπτο.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών με την Αίγυπτο στους διάφορους τομείς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε οικονομικές προκλήσεις.

Επεσήμανε τέλος, ότι οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο επιδιώκουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και τη συνεργασία τους με τις  αντίστοιχες αιγυπτιακές, σε διάφορους τομείς, όπως οι τομείς: επικοινωνιών, κατασκευής αμαξοστοιχιών, λεωφορείων, έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και μετρητών κατανάλωσης νερού, καθώς και στην ανάπτυξη των υποδομών. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία κοινών επιχειρήσεων οργάνωσης τουριστικών και επιχειρηματικών ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός κ. Sherif Ismail εξήρε με τη σειρά του το βάθος των ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και στο επίπεδο των δύο λαών. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανέφερε ακόμη,  ότι ο Αιγυπτιακός  και ο Ελληνικός πολιτισμός, με τους στενούς δεσμούς τους, συνέβαλαν ουσιαστικά στην παγκόσμια ανθρωπιστική κληρονομιά.

Τόνισε επίσης,  ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ιδίως υπό το πρίσμα των υπηρεσιακών και αναπτυξιακών έργων που υλοποιεί τώρα η Αιγυπτιακή κυβέρνηση και της τεράστιας προσπάθειας για την ανάπτυξη των αιγυπτιακών λιμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να επωφεληθεί από τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας στους τομείς των Μεταφορών και της Εμπορικής Ναυτιλίας. Επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του διαμόρφωσε κατάλληλο κλίμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου τόνισε ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να ενισχύσει την εταιρική σχέση, τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών με την Ελλάδα σε σημαντικούς τομείς, ιδίως στους τομείς των μεταφορών και διαχείρισης των λιμένων, καθώς και στον τουρισμό θαλαμηγών, μέσω σύνδεσης των μεγάλων λιμένων των δύο χωρών.

Τριμερής Συνεργασία Υπουργών Μεταφορών

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση, με τους ομολόγους του,  κ. Saad El- Geyoushi Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου και κ. Μάριο Δημητριάδη, Υπουργό Μεταφορών της Κύπρου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Κατά την Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών, με την συμμετοχή του Γ.Γ. ΔΟΣ του ΥΠΕΞ κ. Γ.Τσίπρα και του αντιπροέδρου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χ. Διονέλη  εξετάσθηκαν τα εξής θέματα:

Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις Κρουαζιέρες και τις επιβατικές ατμοπλοϊκές γραμμές, τις εμπορικές ναυτιλιακές γραμμές, τις υποδομές, τη λειτουργία και διαχείριση λιμένων, τη ναυτική Εκπαίδευση, το Συντονισμό και την ανταλλαγή εμπειριών για τις περιφερειακές μεταφορές. Συζητήθηκαν επίσης ενδεχόμενες συνεργασίες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές καθώς και στις αστικές μεταφορές σταθερής τροχιάς (Μετρό).

Πρωτόκολλο Συνεργασίας στις Αερομεταφορές

Παράλληλα, στο Κάιρο υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα των αερομεταφορών από τον  Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου κ. Hossam Kamal. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας  προβλέπει την ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδος-Αιγύπτου στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και την βελτίωση των δικτύων αεροδιαδρόμων. Παράλληλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης  από τον Διοικητή της ΥΠΑ κ. Κων/νο Λιντζεράκο και τον Αιγύπτιο ομόλογο του και συμφωνήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός πτήσεων μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου σε 21 από 14 που είναι σήμερα.

Δράσεις Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων

Ο Υπουργός Υποδομών  Μεταφορών και Δικτύων κ Χρ. Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ κ. Κώστα Βαφειάδη  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Υδάτων της Αιγύπτου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι τομείς συνεργασίας, που οι δυο πλευρές μπορούν να αναπτύξουν άμεσα. Τα διυλιστήρια νερού, η αφαλάτωση, τα δίκτυα ύδρευσης  και αποχέτευσης, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα αρδευτικά έργα, οι σύγχρονοι μετρητές κατανάλωσης είναι οι τομείς, που οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν άμεσα τις κοινές δράσεις που μπορούν να αναπτύξουν σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου οι δύο πλευρές θα καταλήξουν  σε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας.

 

Tagged with