Αναταράξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο γρίφος της ΠΕΔΑ και τα μαγειρέματα

Αναταράξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο γρίφος της ΠΕΔΑ και τα μαγειρέματα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς έρχονται εκλογικές αναμετρήσεις για να προκύψουν τα θεσμικά όργανα.

Με πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννη, καλούνται οι Δήμαρχοι των Δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς και οι εκλεγμένοι από τα Δημοτικά Συμβούλια εκπρόσωποι των 66 Δήμων Αττικής, να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019 Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Την Παρασκευή λοιπόν είναι οι εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ακολουθούν οι εκλογές για την ΚΕΔΕ, το πανελλαδικό όργανο και φυσικά οι στρατοί των κομμάτων – αλλά και των υποψηφίων – είναι σε θέση μάχης.

Μεγάλο παρασκήνιο υπάρχει για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), όπου ανάμεσα στους επικεφαλείς ψηφοδελτίων που επιδιώκουν την προεδρία, προκύπτει ακόμα και …ταξικός διαχωρισμός.

Τα κόμματα και οι συνδυασμοί τους

Στην ΠΕΔΑ η Νέα Δημοκρατία έχει δύο υποψηφίους για την προεδρία, τον Γιώργο Μαρκόπουλο – δήμαρχος στο Γαλάτσι – και τον Δημήτρη Κωνσταντέλλο, που είναι δήμαρχος στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (γνωστός ως «ο δήμαρχος 3Β»).

Από τη Νέα Δημοκρατία – ενώ λένε ότι δεν ανακατεύονται στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να κρατήσουν ισορροπίες – τους πίεσαν να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να πάει στη θέση του Προέδρου (αν ο συνδυασμός τους μπορεί να ορίσει Πρόεδρο), αυτός που θα βγει πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο Μαρκόπουλος και Κωνσταντέλλος το δέχθηκαν και έχουν ξεκινήσει τον «πόλεμο» των σταυρών.

Ο «πόλεμος ανάμεσα σε Μαρκόπουλο και Κωνσταντέλλο έχει μέχρι και ταξικά χαρακτηριστικά καθώς ο Κωνσταντέλλος βασίζεται στην …ελίτ και ο Μαρκόπουλος στα …λαϊκά στρώματα.

Στις υπόγειες στηρίξεις που υπάρχουν, μας λένε ότι ο Κωνσταντέλος έχει τη στήριξη του εφοπλιστή και Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Θανάση Μαρτίνου στα Νότια προάστια και στο Υπόλοιπο Αττικής.

Την υποψηφιότητα Μαρκόπουλου, στηρίζουν οι «Καραμανλικοί», ο Νικήτας Κακλαμάνης και δήμαρχοι από το δυτικό τόξο της Αττικής, ενώ οι σύνεδροι του Μπακογιάννη από τον Δήμο Αθηναίων είναι χωρισμένοι στα δύο, με μικρό προβάδισμα προς την πλευρά Κωνσταντέλλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή τη φάση προσπάθησαν να βρουν το βηματισμό τους και μετά από πολύ ψάξιμο είναι επικεφαλής του συνδυασμού τους ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατοπώδης. Το βάρος της αναζήτησης επικεφαλής και της προσέγγισης δημάρχων και συνέδρων το έχει ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ο οποίος κατάφερε κάποιες μεταγραφές έκπληξη.

Με τη ρομφέα του ανεξάρτητου συνδυασμού πορεύεται και πάλι ο Γιώργος Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη), ο οποίος έχει «αλιεύσει» δημάρχους και συνέδρους από τον προοδευτικό χώρο, δημιουργώντας ρήγμα κυρίως στον συνδυασμό του ΚΙΝΑΛ. Πριν από 4 χρόνια ο κ. Ιωακειμίδης με την λογική και πάλι του ανεξάρτητου, κατάφερε να γίνει η συγκολλητική κόλλα για να κερδίσει την ΠΕΔΑ ο ΣΥΡΙΖΑ, με αντίτιμο τη θέση του Προέδρου της ΠΕΔΑ για 1,5 χρόνο.

Ερχόμαστε και στο ΚΙΝΑΛ, όπου επικεφαλής του συνδυασμού του είναι ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης. Ο κ. Τζουλάκης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς εκλεγμένοι και υποψήφιοι δήμαρχοι με το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ λιποτάκτησαν, άλλοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι προς τον Ιωακειμίδη, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως απαραίτητα, ότι ο κ. Τζουλάκης μένει εκτός παιχνιδιού. Το αντίθετο. Στα σενάρια που ξεδιπλώνονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην ΠΕΔΑ, στην περίπτωση που δεν μπορεί μόνος και τείνει χείρα βοηθείας, τότε ο Σταύρος Τζουλάκης και ο συνδυασμός του, μπορεί να δώσουν λύση στο γρίφο που λέγεται …ΠΕΔΑ.

Αύριο το βράδυ θα ξέρουμε.