Απάντηση του Σαρλ Μισέλ σε 19 Ευρωβουλευτές, για Ισότητα και Ταμείο Ανάκαμψης

Απάντηση του Σαρλ Μισέλ σε 19 Ευρωβουλευτές, για Ισότητα και Ταμείο Ανάκαμψης

Απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή 19 ευρωβουλευτών από 3 Πολιτικές Ομάδες – Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι- με την οποία ζητούσαν να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή με βάση το φύλο των κονδυλίων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Την επιστολή συνυπέγραφαν, μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα, Δημ. Παπαδημούλης και η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των φύλων, Έβελιν Ρέγκνερ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαντώντας στους συνυπογράφοντες την επιστολή ευρωβουλευτές υπογραμμίζει την ανάγκη «η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και να ανήκει από κοινού σε όλους τους εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας πως «η ΕΕ βασίζεται σε ένα σύνολο αξιών και δικαιωμάτων που είναι θεμελιώδη  στον τρόπο ζωής  μας, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων. Μολονότι σε κρίσιμες και έκτακτες καταστάσεις απαιτούνται εξαιρετικά μέτρα, αυτές οι αξίες πρέπει πάντα να τηρούνται».

Πέραν του κεντρικού αιτήματος για ισότιμη και δίκαιη κατανομή με βάση το φύλο των κονδυλίων στο Ταμείο Ανάκαμψης οι 19 ευρωβουλευτές στην επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική κοινωνική συνεισφορά και το έργο που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους κινδύνους οι γυναίκες εργαζόμενες, δουλεύοντας απλήρωτες στους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας καθώς και της καθαριότητας και απολύμανσης.