Από τα γενόσημα φάρμακα ως τα …ντολμαδάκια μια επένδυση – δρόμος

Από τα γενόσημα φάρμακα ως τα …ντολμαδάκια μια επένδυση – δρόμος

Της Μαρία Σμιλίδου

Όταν η φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen της οικογενείας Κάτσου εξαγοραζόταν το 2015 από το private equity fund BC Partners έναντι μισού δις ευρώ είχε θεωρηθεί ως το mega deal στην πιο δύσκολη χρονιά της ελληνικής κρίσης. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Pharmathen έχει καταστεί μία από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης ενώ τα αδέρφια Βασίλης και Νέλλυ Κάτσου μέσω του ελληνικό fund VNK Capital στο οποίο ηγούνται δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία Παλίρροια-Σουλιώτης εξαγοράζοντας το  36% το μετοχικού της κεφαλαίου. Σήμερα η Παλίρροια, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στα Πολιτικά Ευβοίας, είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εξαγωγών έτοιμων γευμάτων, αποτελώντας τη Νο 1 παραγωγό εταιρεία ντολμά στον κόσμο. Δέλεαρ για την οικογένεια Κάτσου αποτέλεσαν οι εξαγωγικές επιδόσεις της επιχείρησης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εσόδων της. Διαθέτοντας δυο υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία η «Παλίρροια» παράγει περίπου 1,4 εκατομμύρια ντολμαδάκια την ημέρα και τα οποία εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες: στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Μέση Ανατολή ακόμα και στην Αφρική. Η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ντολμά στον κόσμο και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εξαγωγής έτοιμων γευμάτων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Παλίρροια Σουλιώτης», προτεραιότητα  δίνεται στη διείσδυση στην αγορά του Ιράν, μια κίνηση η οποία μελετάται για περίπου 5 χρόνια. Η αγορά των 85 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί έντονη πρόκληση και για το λόγο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή του νέου εργοστασίου, μια επένδυση που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Σε επόμενο στάδιο  θα επιχειρηθεί η εδραίωση σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου σήμερα δεν υπάρχει παρουσία, όπως το Ιράκ και η Συρία, καθώς και σε άλλες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, η Αλγερία και το Μαρόκο.

Με αφορμή την συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυσή της η διοίκηση της Pharmathen ανακοίνωσε νέες επενδύσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή πενταετία και την δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στις Σάπες Έβρου για ενέσιμα φάρμακα βραδείας αποδέσμευσης, όπου ήδη λειτουργεί η πρώτη μονάδα της εταιρείας. Η Pharmathen που διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλον τον κόσμο έχει  ήδη ανοίξει την μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά των ΗΠΑ, όπου μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων της. Νέος στρατηγικός της στόχος είναι η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας και η ανάπτυξη της παρουσίας της στην Λατινική Αμερική και την Ασία.