Δεκαήμερη παράταση για την οριστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Δεκαήμερη παράταση για την οριστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Παράταση για τις 17 Μαρτίου πήρε η οριστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς έπειτα από 15 ώρες διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες δεν κατέστη δυνατό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Η Σύνοδος με την Τουρκία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας, αλλά χωρίς συνολικό deal με τον Αχμέντ Νταβούτογλου. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου. Επανέλαβε, δε, πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, πάντως, Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ελλάδα που έχει αναλάβει μεγάλο βάρος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

«Σήμερα δημιουργήσαμε μια προοπτική ώστε να επανέλθουμε σε μια ομαλή κατάσταση», τόνισε η Μέρκελ με το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε:

«Περιγράφουμε την κατάσταση, τη θέλησή μας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όλο το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη βαλκανική να οδηγηθεί σε ένα τέλος. Σκεφτήκαμε λύσεις ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά υπήρξε πρόοδος και σε αυτό το σημείο. Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση, ενώ η Τουρκία είναι πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά».

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε από την πλευρά του:

«Η Γαλλία θα συμβάλει στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους. Πρέπει να υπάρχει μετεγκατάσταση των προσφύγων που υπάρχουν εκεί σήμερα. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες μεταξύ των μελών κρατών.

Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ ευρώ για τους επόμενους μήνες και εάν είναι απαραίτητο αυτή η βοήθεια δύναται να αυξηθεί, αν το πρόβλημα παραμείνει ως το 2018».