Δημήτρης Παπαδημούλης: Μετά την άρση του lockdown

Δημήτρης Παπαδημούλης: Μετά την άρση του lockdown

*Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη στο politicalbank.gr

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, για όλη την ΕΕ και – σύμφωνα και με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ειδικότερα για τη χώρα μας.

Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ήρθε να δείξει «κόκκινη κάρτα» στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να φρενάρει το να έχουμε ισχυρό Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωομόλογα. Ευτυχώς η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, δεν παύει όμως να χαρακτηρίζει τις γερμανικές προθέσεις.

Οι φετινές εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν έχουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ύφεση για το 2020, με ποσοστό που θα αγγίξει το 10%. Το ποσοστό αυτό, είναι διπλάσιο από εκείνο των «προβλέψεων γιο-γιο» της ελληνικής κυβέρνησης, που στις ειδήσεις της χώρας μας ανακοινώνει την ύφεση να ξεκινά από το 4,7% (και διαρκώς να αυξάνεται), ενώ την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, την τοποθετεί ανερυθρίαστα στο 10% για το 2020.

Η ύφεση αυτή, που θα φέρει μεγάλη ανεργία, φτώχεια και πολλά λουκέτα, οφείλεται σε τρεις λόγους: Στην υψηλή εξάρτησή μας από τον τουρισμό, στο μεγάλο δημόσιο χρέος και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το πρόσθετο πλεονέκτημα του «μαξιλαριού» που της κληροδότησε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν έλαβε εγκαίρως ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, όπως οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  προτίμησε να μοιράσει χρήματα σε καναλάρχες, golden boys και σε απευθείας αναθέσεις κάθε είδους, τη στιγμή που γιατροί και νοσηλευτές, καλλιτέχνες κ.ά., αναμένουν στο ακουστικό τους απλήρωτοι ή χωρίς οικονομική στήριξη. Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο του πίνακα της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που πήρε για την οικονομία.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είμαι στην κεντρική ολιγομελή ομάδα που εκπροσωπεί το ΕΚ στη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και τον νέο πολυετή προϋπολογισμό. Διεκδικούμε ένα ισχυρό Ταμείο Ανασυγκρότησης ύψους 1,5 τρισ. ευρώ κι όχι 500 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται να προτείνει η Φον ντερ Λάιεν. Ζητάμε αυτό το ποσό να χρηματοδοτηθεί κυρίως από έναν αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό και να είναι επιχορηγήσεις κι όχι δάνεια. Διότι αν το Ταμείο Ανασυγκρότησης στηριχθεί σε δάνεια, αυτό θα οδηγήσει σε κατάρρευση τις χώρες του Νότου που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα, κρίση χρέους και νέα μνημόνια. Κι αν καταρρεύσει ο Νότος, το ντόμινο θα μεταδοθεί σε  όλη την ΕΕ.

Τι θα πρέπει να γίνει; Η Γερμανία πρωτίστως, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του Βορρά, να δεχτούν επιτέλους, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας με μερική αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους που θα δημιουργηθεί για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να επανεκκινήσει η οικονομία. Ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας έχουν αυξηθεί οι φωνές που ζητούν να αφήσει στην άκρη τους εγωισμούς και τη μυωπική λογική: Η ΕΕ δεν μπορεί να μοιάζει με μια συνεργασία από την οποία ορισμένοι μόνο κερδίζουν, χωρίς να βάζουν πλάτη όταν προκύπτουν δυσκολίες.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία των χωρών του Νότου και όλων των δυνάμεων με προοδευτικό πρόσημο. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δυναμώσει η πίεση από μία ευρεία συμμαχία ενός πιο μαχητικού Νότου σε επικοινωνία με όσους βλέπουν πέρα από τη μύτη τους στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Κανείς, πλην των ακροδεξιών, δεν έχει συμφέρον να διαλυθεί η ΕΕ. Και ζητούμενό μας είναι η Ένωση να λειτουργεί υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων και των ισχυρών. Αυτό είναι το διακύβευμα και από αυτό θα κριθεί και το μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα.

Στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο -κάτι το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό- τότε όλοι θα τρέχουν να ανακαλύπτουν τα κορονο-ομόλογα. Αφού, όμως, θα έχει γίνει η μεγάλη ζημιά.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο politicalbank.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν τον συγγραφέα.