Δύο ύπουλες βόμβες στη ρύθμιση για την προστασία κύριας κατοικίας!

Δύο ύπουλες βόμβες στη ρύθμιση για την προστασία κύριας κατοικίας!

Απόλυτος εμπαιγμός των δανειοληπτών! Πας να σώσεις το σπίτι και σου παίρνουν το εξοχικό ενώ αν μελλοντικά έχεις την τύχη  να αυξηθούν τα εισοδήματά σου αναβιώνει το… ¨κουρεμένο χρέος¨!

Ενώ στις πρώτες ειδήσεις της επικαιρότητας είναι οι διαδικαστικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στον νέο νόμο  για την προστασία της α΄κατοικίας, η αλήθεια κρύβεται αλλού και είναι τρομακτική… Όσοι γνωρίζουν τα ψιλά γράμματα του διάδοχου νόμου του ν. Κατσέλη, που είναι σε ισχύ 19 εβδομάδες τώρα, τραβούν κυριολεκτικά τα μαλλιά τους. Το νέο πλαίσιο προστασίας κύριας κατοικίας (ν. 4605/2019) έχει καταλήξει εξαιρετικά αντιδημοφιλές και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό. (Μόνο 10 αιτήσεις από τις περίπου 30.000 αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές). Εκτός από τις πολλές αυστηρές προϋποθέσεις (με βασικότερη ότι δεν ρυθμίζει λοιπές υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία και τυχόν άλλα δάνεια και κάρτες) που πετούν έξω από την πλατφόρμα χιλιάδες δανειολήπτες, πίσω από δυσνόητες δικονομικές εκφράσεις κρύβονται μεγάλες παγίδες που είναι να απορεί κανείς με ποιο σκεπτικό πέρασε το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Έγκριτοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους ενδιαφερόμενους καθώς αν ο δανειολήπτης δεν μπορέσει να διατηρήσει την συνέπειά του στο πέρασμα των ετών ο νόμος παραχωρεί το δικαίωμα στην τράπεζα να «βάλει χέρι» σε όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία όπως πχ το εξοχικό ή το σπίτι στο χωριό! Με λίγα λόγια ενώ ο δανειολήπτης μετά κόπων και βασάνων έχει καταφέρει να μπει στη ρύθμιση θεωρώντας ότι σώζει την κύρια κατοικία του, αν προκύψει ένα θέμα υγείας ή οποιαδήποτε άλλη συγκυρία η οποία μπορεί να τον πετάξει έξω από τον αρχικό οικονομικό υπολογισμό του, οι τράπεζες δύνανται να του εκπλειστηριάσουν ακόμη και το εξοχικό! Πρόκειται για μια απάνθρωπη και άκρως τιμωρητική διάταξη η οποία είναι καμουφλαρισμένη ως εξήςΗ πρόταση ρύθμισης του πιστωτή, που έγινε αποδεκτή από τον αιτούντα αποτελεί εκτελεστό τίτλο, δυνάμει του οποίου μπορεί να επισπευσθεί αναγκαστική εκτέλεση στη λοιπή περιουσία του αιτούντα πλην της κύριας κατοικίας του, καθώς και στην κύρια κατοικία, αν ο οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο, ειδικευμένο στα κόκκινα δάνεια, η ρύθμιση ενώ δίνει το τυράκι της επιδότησης και του κουρέματος της οφειλής χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς στη σύμβαση που υπογράφει ο δανειολήπτης με την τράπεζα αναφέρεται ότι ετησίως επανελέγχονται τυχόν μεταβολές στην οικονομική του κατάσταση και η τράπεζα διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να θέσει τέρμα στην κρατική επιδότηση. Μια ακόμη τρομακτική παγίδα σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο αποτελεί και η παράγραφος βάσει της οποίας ορίζεται ότι καθ  όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αν τα εισοδήματα του δανειολήπτη αυξηθούν τότε αναβιώνει το σύνολο της οφειλής και παύει να ισχύει η διαγραφή χρέους. Με λίγα λόγια ο νομοθέτης και πάλι τιμωρεί τον δανειολήπτη με επαναφορά του αρχικού χρέους στην περίπτωση που μετά από την παρέλευση 5 ή 10 χρόνων έχει την τύχη να αυξηθούν τα εισοδήματά του!

Μετά από έξι μήνες θεσμοθέτησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας, μόλις το 0.03% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έγιναν δεκτές, ήτοι σημαίνει 10 νοικοκυριά στα 29.895 που επιχείρησαν να διασώσουν την οικία τους. Όπως ευκόλως μπορεί να αντιληφθεί κανείς πρόκειται για ένα ισχνό ποσοστό που αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της νέας ρύθμισης η οποία τέθηκε σε λειτουργία από την προηγούμενη κυβέρνηση ως διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη (στις 30 Απριλίου 2019). Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι μένουν απροστάτευτοι έναντι των πλειστηριασμών χιλιάδες δανειολήπτες. Και αν οι τράπεζες μετά την ενεργοποίηση του διάδοχου νόμου έχουν πατήσει φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων προσβλέποντας στην ένταξη δανειοληπτών στο νέο… «ευνοϊκό» πλαίσιο δεν θα εξακολουθήσει να συμβαίνει το ίδιο μετά την λήξη του νόμου στις 31/12/2019 οπότε και το σύνολο των δανειοληπτών που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν θα μείνουν χωρίς κανένα απολύτως δίχτυ προστασίας. Οι επικεφαλής των Θεσμών ήδη από τον Σεπτέμβριο πιέζουν τους τραπεζίτες για την επιτάχυνση των πλειστηριασμών με το βλέμμα στραμμένο στην μείωση των κόκκινων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών.

Μαρία Σμιλίδου

Πηγή: reformer.gr