Είναι η κρίσιμη ώρα που πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο η λέξη συνεννόηση

Είναι η κρίσιμη ώρα που πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο η λέξη συνεννόηση

Βρισκόμαστε ίσως σε μια από τις ποιο δύσκολες στιγμές της εξωτερικής μας πολιτικής και της Εθνικής μας ασφάλειας.

Ο Έλληνας πολίτης παρακολουθεί αποσβολωμένος τον Ερντογάν να λειτουργεί ως Σουλτάνος εις βάρος μας, τον Τραμπ να κάνει απλά ότι μας άκουσε, την Μέρκελ να μας «αδειάζει» έχοντας πάνω από όλα τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, εμείς να κάνουμε ρελάνς φωνάζοντας τον Χαφτάρ στην Αθήνα και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο που λειτουργούν κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ δημιουργούν μία αγωνία στους απλούς πολίτες για το τι μέλλει να μας προκύψει με τους γείτονες Τούρκους.

Αυτό όμως το οποίο είναι εμφανές ότι έχει χαθεί, είναι το περιεχόμενο της λέξης συνεννόηση. Μπορεί τέτοιου είδους κρίσεις να ξεπεραστούν χωρίς συνεννόηση και αρραγές μέτωπο από την πλευρά των κομμάτων; Η απάντηση είναι όχι.

Δεν πρέπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός να ακολουθεί μια πορεία στην εξωτερική πολιτική που έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας – πορεία στην οποία προφανώς και έχει κάνει πολλά λάθη – χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Δεν πρέπει να βλέπουμε ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώσεις με τις οποίες υποθάλπτουμε την εξωτερική μας πολιτική. Μπορεί να έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις στις οποίες επισημαίνονται λάθη και γράφουν σωστά πράγματα, δίνουμε όμως «όπλα» στον Ερντογάν.

Την κύρια ευθύνη την έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι αυτός που πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, να συζητήσουν και να χαράξουν μια κοινή εξωτερική πολιτική – την οποία θα ακολουθούν πιστά – που θα έχει ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας. Έχει φτάσει η ώρα να βάλουν όλοι στην άκρη το κόμμα τους και το προσωπικό τους συμφέρον.

Είναι λογικό οι Τούρκοι να εκμεταλλεύονται την εσωτερική πολιτική μας διαμάχη, κάτι το οποίο αντί να το σταματήσουμε διαρκώς το φουντώνουμε. Σκεφτείτε τον τοίχο τον οποίο θα έβρισκε μπροστά του ο Ερντογάν, αν εμείς οι Έλληνες, είχαμε μια κοινή εξωτερική θέση και πολιτική για όσα γίνονται στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Όταν σύμφωνα με έρευνα η κοινή γνώμη έχει «ζυμωθεί» στη λογική του «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, τότε ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Εμείς ή οι Τούρκοι; Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας, ή η Γεννηματά; Μάλλον ο Ταγίπ και οι «σύμμαχοί του», που έχουν καταφέρει να φυτέψουν σε μας το φόβο.

Οι πολιτικοί και τα Μέσα Ενημέρωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ας βάλουν – ή καλύτερα, πρέπει να βάλουν – στην άκρη την προσωπική τους προβολή και τους σταυρούς, ας βάλουν στην άκρη τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια και την αύξηση πωλήσεων και τηλεθέασης.

Δύο τρανά παραδείγματα προς αποφυγή.

Η δήλωση του δημοσιογράφου και νυν βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου «Χάρηκα με την μπόμπα που έφαγε Σουλεϊμανί», είναι επικίνδυνη για την εξωτερική μας πολιτική και την ασφάλεια της χώρας.

Το σημερινό εξώφυλλο της εφημερίδας «ΚΟΝΤΡΑ» με τίτλο «Αφήνουν ακάλυπτη την αεράμυνα της χώρας μας», είναι επικίνδυνο.

Για όλους μας έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Τσίπρα

  • Έχει φτάσει η ώρα να βάλετε πάνω από όλα την Ελλάδα και τους πολίτες της.
  • Έχει φτάσει η ώρα να βάλετε στην άκρη τα κομματικά και προσωπικά πολιτικά οφέλη.
  • Έχει φτάσει η ώρα να δώσετε περιεχόμενο στη λέξη ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ.