Εκλογές και νέο κόμμα – υπό την επιρροή Σαμαρά – μπορεί να φέρει η εκλογή ΠτΔ!

Εκλογές και νέο κόμμα – υπό την επιρροή Σαμαρά – μπορεί να φέρει η εκλογή ΠτΔ!

Μπορεί η προς τα έξω εικόνα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι ρόδινη, στο παρασκήνιο όμως του εσωτερικού της ΝΔ γίνονται διεργασίες που μπορεί να μας προσφέρουν εκπλήξεις.

Το εσωκομματικό παιχνίδι στη Νέα Δημοκρατία είναι τραχύ και μακρύ και σε πρώτο χρόνο θα παιχτεί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλα ανοικτά από τον Αντώνη Σαμαρά

Σκληρός αντίπαλος – όπως πάντα – παραμένει να είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Αντίπαλο τον είχε στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αντίπαλο τον έχει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία έφυγε, κόμμα έφτιαξε, επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία και έγινε Πρωθυπουργός.

Άρα αυτό το παιχνίδι το γνωρίζει πολύ καλά.

Ένα παιχνίδι που το επαναλαμβάνει ελαφρά παραλλαγμένο, με στόχο την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Δικοί του άνθρωποι – όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Κύρτσος- ανοιχτά και καθαρά έχουν πει «ο Σαμαράς πρέπει να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Τουλάχιστον 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι στο άρμα του Αντώνη Σαμαρά. Αριθμητικά, πρόεδρο δεν μπορούν να εκλέξουν, μπορούν όμως από το να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι το να δημιουργήσουν νέο κόμμα.

Το σενάριο δημιουργίας νέου κόμματος είναι πάνω στο τραπέζι συζητήσεων του Αντώνη Σαμαρά, είτε για να πιέσει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είτε για να το κάνει πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά επικεφαλής δεν θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά το ποιο πιθανό είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει ηγετικές βλέψεις ή ακόμα και ο Μάκης Βορίδης, που διαρκώς στρίβει το τιμόνι προς την άκρα δεξιά.

Μία νέα ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όλα αυτά τα μαθαίνει, τα βλέπει και τα καταλαβαίνει το ισχυρό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο παρά ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δικοί του άνθρωποι.

Προκύπτει λοιπόν ένας διαφορετικός σχεδιασμός – τον σιγοψιθυρίζουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας – ο οποίος μιλά για μία νέα ΝΔ, ένα νέο κόμμα αποκλειστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση που ο Σαμαράς και η ομάδα του πάνε κόντρα στην πρόταση Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές. Εκλογές που θα γίνουν με λίστα υποψηφίων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι πάνε κόντρα στην πρόταση Μητσοτάκη θα είναι εκτός ψηφοδελτίων και θα πάνε ή στο σπίτι τους ή στο νέο κόμμα για το οποίο μιλούν στο επιτελείο Σαμαρά.

Καραμανλής ή Παυλόπουλος;

Μία ακόμα ομάδα – πλέον δεν είναι ισχυρή – στη Νέα Δημοκρατία, είναι οι «Καραμανλικοί», υπό την επιρροή του Κώστα Καραμανλή.

Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό σκηνικό μετά από πολυετή σιωπή, σηματοδοτεί βλέψεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όχι όμως μέσα από σχεδιασμούς τύπου Σαμαρά, αλλά με πιέσεις μέσα από μερίδα των ΜΜΕ που τον στηρίζουν και ένα …ισχυρό δίδυμο.

Κάπου εδώ προκύπτει το δίδυμο Καραμανλής – Παυλόπουλος, οι οποίοι ήταν πάντα και παραμένουν σε ανοικτή γραμμή, με τον Κώστα Καραμανλή να έχει «βάλει πλάτη» στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και έμμεσα να έχει «βάλει πλάτη» και στον Αλέξη Τσίπρα.

Καραμανλής λοιπόν ή Παυλόπουλος;

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προέτρεψε δημόσια τον πρωθυπουργό να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για ΠτΔ, δηλαδή προέτρεψε τον Κυρ. Μητσοτάκη να δεχθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βουλευτής και επί σειρά ετών από τα δεξιά χέρια του Πρωθυπουργού Μακάριος Λαζαρίδης, είπε ανοιχτά, Καραμανλής για ΠτΔ.

Αυτός που προτείνει τον ΠτΔ , ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξέρει ότι είτε προτείνει Παυλόπουλο, είτε Καραμανλή, η πρότασή του θα περάσει με 240 ψήφους, κλείνοντας όμως τις πόρτες «συνεννόησης» με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός όμως που καταψήφισε επιδεικτικά το 2015 την υποψηφιότητα Παυλόπουλου, θα προχωρήσει στην πρόταση για επανεκλογή του;

Αν – λέμε αν – τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, τότε θα κάνει ένα ανέλπιστο δώρο σε πρώην Πρωθυπουργό.

Ο τυχερός θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ευελπιστεί στην εκλογή Καραμανλή για να μπει και αυτός ξανά στο παιχνίδι, καθώς ιστορικά πάντα ένας Καραμανλής πρέπει να έχει απέναντί του έναν Παπανδρέου.

Η τελική απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι αποκλειστικό προνόμιο(;) του Κυρ. Μητσοτάκη και είναι συναρτημένη με τις συμμαχίες και τη στρατηγική που θα επιλέξει για τις προοπτικές και το μέλλον της κυβέρνησης, του κόμματος και του ίδιου του Μητσοτάκη.

Δύσκολο υπόθεση η εκλογή του ΠτΔ με πολλούς διεκδικητές, όλο τον θίασο επί σκηνής  και πολλά υπό εξέταση σενάρια. Η παράσταση έχει ξεκινήσει, ο χρόνος κυλά και όλα είναι ανοικτά.