Εκπτώσεις για συμφωνία ή το άγνωστο της ρήξης;

Εκπτώσεις για συμφωνία ή το άγνωστο της ρήξης;

Από την ημέρα που εκλέχτηκε αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές δημοσκοπήσεις, οι οποίες με προσεκτική ανάγνωση μπορεί και να βοηθήσουν στο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις και να καμφθούν αντιστάσεις.

Αφού λοιπόν εξ αρχής απαντήθηκε το ερώτημα «Ευρώ ή Δραχμή;» με τη συντριπτική πλειοψηφία να λέει «Ευρώ», έχουμε φτάσει στο σημείο όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες, πιστεύουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.

Εδώ όμως προκύπτουν δύο ερωτήματα.

1ον. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία και πως την έχουν τελικά στο μυαλό τους;

2ον. Τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία;

Εκπτώσεις για να έχουμε συμφωνία

Στο πρώτο ερώτημα προφανώς έχουν παίξει ρόλο τα ΜΜΕ, ο περίγυρος, ακόμη και μια εσωτερική επιθυμία επιβίωσης και ελπίδας.

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι θα υπάρξει συμφωνία, ο καθένας αρχίζει να κάνει τις εκπτώσεις του, να βάζει λίγο ποιο ψηλά ή λίγο ποιο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του, όπως και τον πήχη των κόκκινων γραμμών. Το υπογραμμίζουμε. Με δεδομένο το γεγονός ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Συνάμα, είναι εμφανές ότι οι πολίτες έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα, ότι η όποια συμφωνία θα είναι προϊόν συμβιβασμού (πιθανά και επώδυνου), καθώς και ότι αρκετές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα πάνε στο βρόντο.  Κάπου εδώ οι προσωπικές κόκκινες γραμμές αρχίζουν να ξεθωριάζουν, δείχνουν όμως ότι η τελευταία γραμμή άμυνας πρέπει να είναι η μείωση μισθών και συντάξεων. Προφανώς αν κάποια από τις κόκκινες γραμμές ενοχλεί λιγότερο να γίνει… ροζ, είναι αυτή των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εκεί κανείς δεν χάνει άμεσα κάτι από τα δικά του κεκτημένα.

Μάλιστα – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – οι πολίτες δείχνουν ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για τις προσωπικές τους υποχωρήσεις, σε τέτοιο βαθμό που δεν θέλουν ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Με άλλα λόγια το μήνυμα είναι σαφέστατο. «Να τελειώνουμε και να συμφωνήσουμε συμβιβαζόμενοι και ξεχνώντας τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις».

Τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία;

Στο δεύτερο ερώτημα όμως – «Τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία;» – η απάντηση είναι δύσκολη και προφανώς πολύ κρίσιμη. Κανείς δεν ξέρει πως θα βιωθεί μια ρήξη. Τι αντιδράσεις θα υπάρξουν και τι αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών. Άλλωστε, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πλην ελαχίστων φραστικών παρεμβάσεων.

Και να μην ξεχνάμε ότι τα ταμεία είναι άδεια και οι δυσκολίες προφανώς θα είναι μεγάλες και σε επίπεδο ζωής και σε επίπεδο διαχείρισης.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι έχει καταλάβει καλά τη συγκεκριμένη παράμετρο και για αυτό προσπαθεί να πετύχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν λένε να το καταλάβουν μια σειρά από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάνε για ρήξη και μπορεί και να έχουν δίκαιο, αρκεί όμως πρώτα να δώσουν στον κόσμο μια πειστική απάντηση για το πως θα βιωθεί μια ρήξη;