Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Τεχνολογική Βιομηχανία

Ερώτηση Δημ.  Παπαδημούλη προς Κομισιόν για τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Τεχνολογική Βιομηχανία

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Τεχνολογική Βιομηχανία, και την πρόταση που κατέθεσε σχετικά η Κομισιόν στις 21 Μαρτίου.

Ο Δημ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί,  περί της σημασίας που έχει η φορολόγηση των ψηφιακών εταιριών, «καθώς αυτή μπορεί να αποδώσει σημαντικό μέρος εσόδων που διαφεύγουν για τα κράτη-μέλη, καθώς και συνολικά για την Ε.Ε.». Ο Π. Μοσκοβισί, μάλιστα, τόνιζε ότι το υπάρχον πλαίσιο εταιρικής φορολογίας είναι ξεπερασμένο μιας και αφορά κυρίως την προ ίντερνετ εποχή και για αυτό τον λόγο δεν ανταποκρίνεται στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν αν «έχει στοιχεία ανά κράτος-μέλος άλλα και συνολικά σε επίπεδο ΕΕ που να αποτυπώνουν κατά προσέγγιση τα διαφυγόντα έσοδα από τις ψηφιακές εταιρίες που είτε φορολογούνται σε άλλη τοποθεσία από εκείνη που παράγουν τα κέρδη τους, είτε δεν φορολογούνται καθόλου».

Ακόμη, «πώς και πότε σκοπεύει να διατυπώσει η Κομισιόν συνολική στρατηγική σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα», αλλά και «με ποιον τρόπο θα περιλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αναγκαίο διάλογο».