Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί επαναπροσεγγίζουν το όραμα της Ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης μέσα από το Μανιφέστο του Βεντοτένε

Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί επαναπροσεγγίζουν το όραμα της Ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης μέσα από το Μανιφέστο του Βεντοτένε

Με την πολιτική μάχη ενάντια στην ολοκληρωτική πλευρά του νεοφιλελευθερισμού να είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, 13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα το Μανιφέστο του Βεντοτένε για μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Οι 13 Ευρωβουλευτές της Αριστεράς GUE/NGL είναι οι: Μαρί-Κριστίν Βερζιά, Κορνήλια Έρνστ, Μέργια Κιλλόνεν, Στέλιος Κούλογλος, Κούρτσιο Μαλτέζε, Μαρίζα Ματίας, Μαρτίνα Μίχελς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χέλμουτ Σολτζ, Μπάρμπαρα Σπινέλι, Γκάμπι Τσίμερ, Τόμας Χάντελ και Γιόσου Χουαρίστι.

Πριν από 75 χρόνια, στο νησάκι του Βεντοτένε, ο εξόριστος από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, Αλτιέρο Σπινέλι, συνέταξε μαζί με άλλους πολιτικούς αντιφασίστες κρατούμενους το Μανιφέστο του «προς μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη». Το μανιφέστο αυτό, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Στην πρωτοβουλία των 13 Ευρωβουλευτών της Αριστεράς για μια δημιουργική επαναπροσέγγιση του Μανιφέστου του Βεντοτένε, ανταποκρίθηκε συνεισφέροντας σχετικά άρθα, ένας σημαντικός αριθμός αριστερών και προοδευτικών διανοούμενων και πολιτικών προσώπων, από αρκετά κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Luciana Castelllina, Etienne Balibar, Γιάννης Δραγασάκης, Judith Dellheim, Boaventura de Sousa Santos, Δημήτρης Χριστόπουλος, Lubos Blaha, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Jean-Pierre Dubois, Frieder Otto Wolf, Αριστείδης Μπαλτάς κ.ά. (σ.σ.: επισυνάπτεται κατάλογος).

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία έχει μετατραπεί και σε μια κατ’ αρχήν ηλεκτρονική έκδοση ενός e-book, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τύπου των Βρυξελλών (Press Club Brussels, Rue Froissart 95).
Στην εκδήλωση θα λάβει χώρα συζήτηση, όπου και θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα της πρωτοβουλίας, η συνέχιση και η διεύρυνση της με συμμετοχή μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΕΚ (Progressive Caucus) και από άλλες πολιτικές ομάδες.