Η αισιοδοξία μετατρέπεται σε συμφωνία

Η αισιοδοξία μετατρέπεται σε συμφωνία

Αισιοδοξία στο εσωτερικό, απαισιοδοξία στο εξωτερικό. «Είμαστε κοντά» λένε στην Ελλάδα, «έχουμε δρόμο» λένε στην Ευρώπη. Που τελικά βρίσκεται η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές; Ποιοι λένε αλήθεια και ποιοι ψέματα;

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του politicalbank.gr η συμφωνία σε επίπεδο Brussels Group είναι πολύ κοντά, και το πιθανότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει καθαρογραφτεί. Με μια μικρή διαφορά όμως. Αυτό που συνταχθεί είναι το Staff Level Agreement, δηλαδή η συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων. Την απόφαση την παίρνουν και την επικυρώνουν οι Υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Ένα Eurogroup, το οποίο ως έκτακτο θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο την Τρίτη.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές μας, τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως είναι το χρέος, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό, είναι ζητήματα που θα συζητηθούν το φθινόπωρο, όπου και θα υπάρξει και η τελική συμφωνία.

Να σημειώσουμε δύο επιπλέον στοιχεία, που έχουν αξία.

1ον Την ερχόμενη Τετάρτη έχει Διοικητικό Συμβούλιο η ΕΚΤ και θα πρέπει να έχει στα χέρια της ένα κείμενο από το Eurogroup, για να προχωρήσει σε εκταμίευση χρημάτων.

2ον Την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα γίνει πιθανά στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση που είχε προαναγγελθεί για την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στους Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ.