Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή σε τίτλους

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή σε τίτλους

Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, σε τίτλους

 • Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα.
 • Η πρόταση μας αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για έναν συμβιβασμό. Δεν αποτύπωσε αυτές καθεαυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Με δυο λόγια το κοινό τόπο των επί τρίμηνο σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων.
 • Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασής μας είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων την οποία αποδέχονται πλέον και οι θεσμοί. Διότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι στην πραγματικότητα το άλλο όνομα της σκληρής λιτότητας.
 • Η πρότασή μας αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Και αυτό σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις που περιγράφονται σε αυτή την πρόταση δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία – λύση για την Ελλάδα.
 • Το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για να τελεσφορήσει, προϋποθέτει και μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους. Χρειαζόμαστε λύση οριστική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
 • Από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση, έχουμε εξυπηρετήσει εξωτερικές υποχρεώσεις ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2014, δεν έχει εκταμιευτεί καμία δόση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ από τις 18 Φλεβάρη υπάρχει σε ισχύ και περιορισμός από την ΕΚΤ ως προς τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
 • Πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ στην συμφωνία.
 • Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Και ο χρόνος πια δε λιγοστεύει μόνο για μας. Λιγοστεύει για όλους.
 • Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο.
 • H στρατηγική επιδίωξη στις διαπραγματεύσεις είναι:

– Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά και έχουν ήδη  μειώσει το κόστος για τον ελληνικό λαό κατά 8 δισ. ευρώ για τον επόμενο ενάμιση χρόνο και κατά 14 δισ. ευρώ στην πενταετία.

-Απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους.

-Προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού.

-Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

-Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.

 • Δεν θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στους φτωχούς, στους μεροκαματιάρηδες, στους ανθρώπους που υπομένουν και παίρνουν όλα τα βάρη στις πλάτες τους. Έχουμε μια αναδιανεμητική λογική. Αναδιανέμουμε τα βάρη. Γι’ αυτό και είπαμε αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο 0,6% από 30.000 έως 50.000, αύξηση 1,9% από 50.000 έως 100.000 εισόδημα και 3,2% από 100.000 έως 500.000. Εκεί θέλουμε να αυξήσουμε τα βάρη, όχι στους φτωχούς.
 • Ψηφίσαμε το μέτρο των εκατό δόσεων που έδωσε ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο χείλος της απελπισίας. Μέχρι τις 5 Ιουνίου, είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση 774.000 οφειλέτες, με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό της τάξης των 5,65 δισεκατομμυρίων. Έχουν ήδη εισπραχθεί 368 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν ενταχθεί διακόσιες έντεκα χιλιάδες οφειλέτες, 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ρύθμιση και έχουν εισπραχθεί 163 εκατομμύρια ευρώ.
 • Χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Όριο για εμάς είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι βιώσιμη και δίκαιη. Όριο για εμάς θα είναι η αξιοπρέπεια και το δίκαιο του ελληνικού λαού και η προοπτική του Ελληνικού λαού.
 • Από το σύνολο των τοποθετήσεων συμπεραίνω, ότι ορθώς προχωρούμε στη μη αποδοχή της πρότασης των θεσμών ως βάση συζήτησης. Βεβαίως, υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.
 • Δύο στρατηγικές συγκρούονται στην Ευρώπη:

-Η μια είναι αυτή που θέλει μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, μια Ευρώπη όπου θα υπάρχει η δημοκρατική επιλογή των πολιτών, που δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εκλογές, διότι μια χώρα είναι σε πρόγραμμα.

-Η άλλη θέλει μια Ευρώπη διχασμένη, μια Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, της σκληρής τιμωρίας στους απείθαρχους.

 • Η εξέλιξη σ’ αυτή τη μάχη δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, την πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον. Μια τιμωρία της Ελλάδας δεν θα πλήξει μόνο την Ελλάδα, η επόμενη μέρα στην Ευρώπη δεν θα είναι όπως η προηγούμενη. Η «καμπάνα» θα χτυπήσει κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σε ενάμισι χρόνο από σήμερα η Ιταλία θα συνεχίσει να έχει χρέος πάνω από 130% περίπου του ΑΕΠ της και κοντά στα δύο τρισεκατομμύρια. Βεβαίως, αφορά και τη Γαλλία, αφορά και την ίδια τη Γερμανία.
Tagged with