Η πικρή αλήθεια πίσω από το κορίτσι-θαύμα που λέγεται Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η πικρή αλήθεια πίσω από το κορίτσι-θαύμα που λέγεται Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ενώ η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, είναι το φαβορί για να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019, όπως αναφέρει το  πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο (μόνο) εταιρείες στοιχημάτων, δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει μια πιο σκοτεινή πτυχή πίσω από τις … δυνάμεις που έκαναν παγκόσμια σταρ τη  νεαρή ακτιβίστρια. Αιτία για την έκρηξη της δημοσιότητας στάθηκε η ομιλία της στην Ευρωβουλή «Δεν θέλω να είστε απελπισμένοι, θέλω να πανικοβληθείτε. Θέλω να αισθανθείτε τον φόβο μου και να ενεργήσετε σαν να καιγόταν το σπίτι σας» είχε πει με πάθος η Γκρέτα δίνοντας τροφή σε δημοσιογραφικούς τίτλους.

Ακολούθησε άλλη μια παθιασμένη ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου. Παίρνοντας τον λόγο, η νεαρή Γκρέτα καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας». «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;» είπε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο αποκαλύπτεται βάσει δημοσιογραφικής έρευνας καταξιωμένων δημοσιογράφων ότι ένας πανίσχυρος και πασίγνωστος σουηδός δημοσιοσχετίστας – επικοινωνιολόγος, ο Ιγκμάρ Ρεντζόχ, αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την κατασκευή του ειδώλου της έφηβης Σουηδής στον οποίο μάλιστα ανήκει η διαδικτυακή start-up «We Don’t Have Time».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά η οποία επικαλείται Ευρωπαίους συναδέλφους της,, όλα είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, ώστε η έφηβη ακτιβίστρια που πάσχει από το σύνδρομο Ασπέργκερ, να μετατραπεί σε χρόνο dt σε διεθνή ηρωίδα. Η όμορφη ιστορία της ξεκινά στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν ο Ρέντζοχ τη «συναντά» μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο όπου διαμαρτύρεται για την κλιματική αλλαγή. Λίγα λεπτά αργότερα, ο επικοινωνιολόγος δημοσιεύει μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook. Πρόκειται για την 1η μέρα απεργίας της 16χρονης. Στις 24 Αυγούστου, δηλαδή 4 μέρες αργότερα, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας, μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικογενειακή κρίση με την κλιματική αλλαγή και είναι γραμμένο από τη Γκρέτα, τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή της. Οι γονείς της είναι διάσημοι καλλιτέχνες, αλλά όχι η νεαρή ακτιβίστρια. Στην πραγματικότητα οι γονείς της γνώριζαν ήδη τον Ιγκμαρ Ρέντζοχ, με τον οποίο συμμετείχαν σε συνέδριο για το κλίμα στις 4 Μαΐου του 2018.

Κατά συνέπεια η πρώτη συνάντηση του Ρέντζοχ με την Γκρέτα, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σουηδικό Κοινοβούλιο, μόνο κατά τύχη δεν έγινε. Ούτε και το πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Aftonbladet, την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Σουηδία, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του επικοινωνιολόγου στο FB για την 16χρονη. Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε πως σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαδικτυακή start-up του Ρέντζοχ, είναι η νεαρή ακτιβίστρια. Μεγαλομέτοχοι της “We Don’t Have Time, είναι δυο πανίσχυρες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Σουηδίας, που δεν έχουν καμία σχέση με την οικολογία και την κλιματική αλλαγή. Ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά και είναι μεγαλοεπενδυτές. Μάλιστα προσέλαβαν τον Ρέντζοχ, σε think tank που δημιούργησαν, το οποίο ασχολείται με τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία, αλλά ως επί το πλείστον με το «Greenwashing». Το «Greenwashing» δεν είναι τίποτα άλλο από την οικολογική εξαπάτηση των καταναλωτών. Είναι η προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων ή η βελτίωση της εικόνας μιας επιχείρησης, μέσω της παραπλανητικής προβολής, με δήθεν οικολογικά χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικές οι αποκαλύψεις για το υπερατλαντικό ταξίδι της 16χρονης ακτιβίστριας με αγωνιστικό ιστιοφόρο προς τις ΗΠΑ για την ομιλία της στον ΟΗΕ, το  οποίο  μόνο οικολογικό …δεν ήταν! Για την επιστροφή του ιστιοφόρου στην Ευρώπη, πέταξαν ως τη Νέα Υόρκη πέντε μέλη του πληρώματος, ενώ ο Γερμανός σκίπερ, Μπορις Χερμαν που συνόδευε την 16χρονη επέστρεψε και αυτός με  το αεροπλάνο. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα TAZ, το ταξίδι της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Νέα Υορκη, με σκοπό να πάρει μέρος σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, επιβάρυνε τελικά περισσότερο το περιβάλλον, απ’ ό,τι αν η νεαρή ακτιβίστρια και ο πατέρας της, πετούσαν με το αεροπλάνο!