Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» να πάει …περίπατο!

Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» να πάει …περίπατο!

Των Μαρία Σμιλίδου – Τάκη Σαράντη

Το χάος στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται και είναι πλέον πολύ πιθανό ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» να πάει …περίπατο!

Σε καθημερινή βάση οι γκρίνιες και τα νεύρα αυξάνονται, κυρίως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Πανεπιστημίου. Η καταναλωτική κίνηση πέριξ των οδών Βουκουρεστίου, Βαλαωρίτου, κλπ, όπως στην Κοραή, καθώς και στη στοά Σπύρου Μήλιου, έχει πέσει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι περισσότεροι, ακόμα και ο κουλουρτζής που είναι στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.

Έχει περάσει λίγος καιρός από την έναρξη του έργου και πήγαμε τη …μεγάλη βόλτα μας. Βαδίζοντας στην Πανεπιστημίου κουβεντιάζοντας, βλέπουμε εικόνες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε.

  • «Μα καλά, αφού έχουν κάνει πεζόδρομο στην Πανεπιστημίου, γιατί όλοι οι πεζοί περπατάνε στα πεζοδρόμια;».
  • «Λογικό είναι. Πρώτον, γιατί επί πάρα πολλά χρόνια προσπαθήσαμε να μάθουμε στον πεζό να περπατά πάνω στα πεζοδρόμια. Δεύτερον, όποιος περπατά στο πεζοδρόμιο βρίσκει σκιά από τα κτήρια. Θα βρει σκιά στη μέση του δρόμου; Τρίτον, θα περπατάς εύκολα στον δρόμο έχοντας δίπλα σου τα αυτοκίνητα;».

Ο διάλογός μας συνεχίστηκε με απορίες που γεννούσαν τα μάτια μας.

  • «Μου κάνει εντύπωση που ενώ η πράσινη λωρίδα για τους πεζούς είναι δίπλα στα πεζοδρόμια και η κίτρινη για τα ποδήλατα δίπλα στα αυτοκίνητα, ξαφνικά αλλάζουν θέση στις στάσεις λεωφορείων για να μπουν στο λεωφορείο οι πεζοί. Άρα, πρέπει να προσέχουν τα ποδήλατα…».
  • «Αυτό βλέπεις; Δεν βλέπεις που ξαφνικά οι στάσεις έχουν “φυτευτεί” στη μέση του δρόμου;».
  • «Το βλέπω, όπως βλέπω τον κόσμο που είναι σαν σαστισμένος στις στάσεις, αλλά και στα φανάρια, αφού δεν ξέρει που πρέπει να σταθεί για να περάσει απέναντι, χωρίς να κινδυνεύει».
  • «Ναι, αλλά τώρα με τις ζαρντινιέρες στη μέση του δρόμου, δεν μπορείς να πεις. Μια ομορφιά σκέτη…».

Κάπου εδώ – αφού ήπιαμε τον καφέ μας – αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Πήραμε ταξί και κινήσαμε προς την Λ. Συγγρού.

«Πες τε μου ρε παιδιά» μας λέει ο οδηγός ταξί περνώντας από την έρημη Β. Παύλου, «ποιος θα πάρει το ποδήλατό του, καθημερινή, τρεις η ώρα το μεσημέρι με ντάλα ήλιο να έρθει εδώ να κάνει ποδήλατο ή να περπατήσει;». Μάλλον έχει δίκιο ο ταξιτζής, που προχώρησε σε πρόταση. «Μιας και τα έχουν φτιάξει και πληρώσαμε ένα κάρο λεφτά, ας κλείσουν τους δρόμους τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα, που δεν δουλεύει ο κόσμος. Τις υπόλοιπες ημέρες όμως…». Μας κοίταξε από το καθρεφτάκι, χαμογέλασε και συνέχισε. «Το καλό είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία ασχολείται με τον “Μεγάλο Περίπατο” και δεν μοιράζουν κλήσεις στον κόσμο…».

Φτάσαμε στον προορισμό μας, κοιταχτήκαμε και καταλήξαμε πως μάλλον ο Κώστας Μπακογιάννης θα πρέπει να ακούσει τι λένε οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι καταστηματάρχες, που σε μας είπαν: «Έχουμε μεγάλα ζόρια με αυτό το έργο…».