Θεσμοί: Δημόσιο, ρουσφέτια και δικαιοσύνη οι «μεγάλοι ασθενείς» για την επόμενη μέρα

Θεσμοί: Δημόσιο, ρουσφέτια και δικαιοσύνη οι «μεγάλοι ασθενείς»  για την επόμενη μέρα

Κλειδί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ομαλής πορείας της χώρας μετά το μνημόνιο είναι η καλή λειτουργία του δημοσίου και της δικαιοσύνης σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι της Επιτροπής εν όψει της διαδικασίας έναρξης της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της μεταμνημονιακής σχέσης τα χώρας με τους Θεσμούς.

«Η Ελλάδα είναι σε σωστή διαδικασία εξόδου.   Η πρόκληση είναι να δούμε πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση.  Η επιτυχής έξοδος είναι εφικτή αλλά μια βιώσιμη διαδικασία δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη, Σε μεγάλο βαθμό έχουν διορθωθεί ανισορροπίες αλλά υπάρχει σημαντικό στοκ ακόμη όπως δημόσιο χρέος, κόκκινα δάνεια. Πολλά έχουν νομοθετηθεί αλλά μερικώς έχουν υλοποιηθεί. (αδειοδότηση επιχειρήσεων, περιβάλλον ανεξαρτησία θεσμών κτλ)» τόνισε αξιωματούχος της Επιτροπής και προσέθεσε:

«Το πιο σημαντικό είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης οι αλλαγές στη δικαιοσύνη είναι τα πιο σημαντικά. Ακόμη και με αυτά τα πλεονάσματα θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, με τις αλλαγές στις συντάξεις, στην επάρκεια της φορολογικής διοίκησης κτλ.»

Άμυνα στα ρουσφέτια

Παράλληλα πηγές της Επιτροπής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές

Όπως τονίζουν μετά το πρόγραμμα οι προκλήσεις είναι εξής:

  1. «Να υπάρξει ιδιοκτησία του προγράμματος και να μην υπάρχουν ρίσκα ανάσχεσης πολιτικών κατά τις προεκλογικές περιόδους. Το είδαμε το 2013 αλλά και σε άλλες χώρες. Έχουν αλλάξει πολλά από το 2015. Τότε κάθε πολιτική που προτείναμε κατακρινόταν, τώρα έχουν καταλάβει. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι θέμα επάρκειας διοίκησης πχ να μαζεύεις φόρους, να περιορίζεις δαπάνες πχ στην υγεία κι όχι να ιδεολογικοποιείς συνέχεια.
  2. Το θέμα είναι η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, καθώς υπάρχουν αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση.
  3. Επίσης πρέπει να επιδειχθεί ικανότητα να αντισταθεί κάποιος στις ομάδες συμφερόντων και στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  4. Να κλειδώσει η αναπτυξιακή διαδικασία»

Τα σημεία που κρίνουν την ανάπτυξη

Επιπλέον στην Κομισιόν τονίζουν ότι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι οι εξής:

–          Μείωση κόκκινων δανείων

–          Να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

–          Βελτίωση της δημόσιας διοίκησης πχ ο διορισμός των μόνιμων ΓΓ

–          Να γίνει πιο φιλικό το φορολογικό περιβάλλον αλλά και οι δαπάνες να έχουν αποτύπωμα στην ανάπτυξη και την κοινωνία (πχ να γίνει διόρθωση με τις εισφορές).

Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανότητες ενώ επιδιώκει την παρουσία του Ταμείου, μόνο εφόσον αυτό βάλει νερό στο κρασί του στο χρέος και στους υπολογισμούς για τα πλεονάσματα. Μάλιστα εν όψει εξόδου αναφέρουν:

«Θα πρέπει να χτιστεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας. Αν οι αγορές ξέρουν ότι υπάρχει θα είναι αασφαλές. 11,7 δις θα δοθούν με το τέλος της αξιολόγησης. Αν γίνει αυτό θα υπάρξει ένα ποσό περίπου 16 δισεκ. Αν έχει τελικά συγκεντρωθεί ένα ποσό 20 δισεκ τότε καλύπτει όλες τις ανάγκες για εξυπηρέτηση χρέους μέχρι το τέλος του 2019. Είναι εφικτό. Μια ιδέα είναι να μπουν τα ποσά αυτά σε ένα ειδικό λογαριασμό μόνο για τα δάνεια κι όχι για δωράκια.»

Για το χρέος δε τονίζουν τα εξής:

«Δε χρειαζόμαστε να τα αποφασίσουμε όλα τώρα, αλλά να διαμορφώσουμε ένα μηχανισμό. Δε χρειάζεται να τιμωρούμε την Ελλάδα αν έχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά μέρος της ανάπτυξης να πηγαίνει για το χρέος.

Επίσης προβλέπεται να υπάρξουν παρατάσεις στις ωριμάνσεις και ανταλλαγή των ομολόγων των EFSF.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ESM (υπάρχει δυνατότητα για 27δισεκ.) για να αλλάξει το προφίλ του χρέους πχ τα χρήματα από το ΔΝΤ που είναι ακριβά (4% σε σχέση με το 1% του ESM). Η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και η ελέφρυνση του χρέους είναι τα πιο βασικά θέματα για τις αγορές . Επίσης η επιστροφή των SMPs είναι ένα επιπλέον όπλο αλλά κι ένα κίνητρο για την Ελλάδα να παραμείνει σε τροχιά. Αυτά  τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αντί για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Πηγή: reporter.gr