Κομισιόν: «Τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι βασικός δείκτης αποτελεσματικότητας των πολιτικών για την απασχόληση»!

Κομισιόν: «Τα αριθμητικά στοιχεία δεν είναι βασικός δείκτης αποτελεσματικότητας των πολιτικών για την απασχόληση»!

Περίπου… ικανοποιημένη δηλώνει η Κομισιόν από το γεγονός ότι μόλις το 3,7% όλων όσοι αναζητούν δουλειά σε άλλη χώρα της Ε.Ε. μέσω των ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης, και ιδιαίτερα της πύλης EURES, βρίσκουν κάθε χρόνο μια θέση εργασίας. Αυτό συνάγεται από την απάντηση της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα απογοητευτικά στοιχεία απόδοσης του EURES, όπως αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Κομισιόν υποστηρίζει η πύλη EURES δέχθηκε το 2017 πάνω από 14 εκατ. επισκέψεις, αλλά ισχυρίζεται ότι ο εξοργιστικά χαμηλός αριθμός πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκουν μια θέση εργασίας μέσω αυτής της πύλης – μόλις 28.934 άτομα το 2016!- υποτιμάται, γιατί μόνο το 60% των συμβούλων του EURES καταχωρίζει τα σχετικά δεδομένα ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι- πρακτικά, οι υπάλληλοι των εθνικών οργανισμών απασχόλησης- δεν διαθέτουν πληροφορίες για το αν υπογράφτηκε σύμβαση εργασίας μετά την πρώτη επαφή μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργαζομένων και εργοδοτών. «Επομένως», ισχυρίζεται η Κομισιόν, «τα αριθμητικά στοιχεία δεν θα πρέπει να θεωρούνται βασικός δείκτης της αποτελεσματικότητας του EURES»!

«Μού φαίνεται αδιανόητη αυτή η απάντηση που ρίχνει την ευθύνη στους υπαλλήλους των εθνικών υπηρεσιών Απασχόλησης. Μα όλοι είναι σκάρτοι; Αν δεν είναι βασικό κριτήριο αποτελεσματικότητας το πόσοι άνεργοι βρίσκουν τελικά δουλειά με τα κοινοτικά εργαλεία, ποιο άλλο μπορεί να είναι; Η απορρόφηση των πόρων από γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιτήδειους;» σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Κατά τα λοιπά, η Κομισιόν παραπέμπει σε πρόσφαση εκτελεστική της απόφαση (Φεβρουάριος 2018) για τη βελτίωση της μέτρησης των επιδόσεων του EURES και στην πρότασή της για δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», που είναι υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Κατά τη συνήθη δε  πρακτική της, αποφεύγει να απαντήσει σε μια ουσιαστική διάσταση της ερώτησης, δηλαδή στο γεγονός ότι ενώ από τους 1,1 εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε. που μετακινούνται από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. ελάχιστοι βρίσκουν δουλειά μέσω του EURES, την ίδια στιγμή πολλαπλάσιοι πέφτουν θύματα εξαπάτησης ιδιωτικών εταιρειών επιλογής προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι σε συναφή ερώτηση της Κ. Κούνεβα για τα αθρόα φαινόμενα εξαπάτησης ανέργων από εταιρείες επιλογής προσωπικού η Κομισιόν απάντησε πετώντας ξανα το μπαλάκι στα κράτη μέλη και στη… μελλοντική Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.