Με «ούριο άνεμο» συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο

Με «ούριο άνεμο» συνεχίζει ανοδικά το χρηματιστήριο

Θετικό κλίμα επικρατεί στο χρηματιστήριο και στην αγορά κρατικών ομολόγων, καθώς οι εξελίξεις συνηγορούν σε περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Με «ούριο άνεμο» οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται ανοδικά, ενώ η εισροή φρέσκου χρήματος επιταχύνεται, όπως δείχνουν ο αυξημένος τζίρος και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών.

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του διετούς χρεογράφου προσεγγίζει στο ιστορικό χαμηλά – και μάλιστα σε μια μέρα που τα ομόλογα των ισχυρών της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση.

Καταλύτες η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, η αναμενόμενη σήμερα απόφαση του Eurogroup για κλείσιμο της αξιολόγησης και οι επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, που θα αποτελέσουν ένα ακόμη ασφαλές τεστάρισμα της εμπιστοσύνης των αγορών.

Στα πρώτα βήματα

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη προεξοφληθεί στο χρηματιστήριο, που φαίνεται ότι έχει «χαράξει ρότα» για τους επόμενους μήνες. Όλα δείχνουν ότι η αγορά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα βήματα μιάς μακράς ανοδικής πορείας και οι όποιες παρεκκλίσεις από αυτήν θα έχουν χαρακτήρα πρόσκαιρων μικροδιορθώσεων.

Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζονται πλέον ξένοι αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που προβλέπουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υπεραποδώσει φέτος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Ενδεικτική η ανάλυση της Lyxor Asset Managment του Ομίλου Societe Generale, η οποία εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ  μπορεί να σημειώσει περαιτέρω άνοδο 50%(!), φθάνοντας στις 1.300 μονάδες!

Σε τεχνικό εμπόδιο

Προς το παρόν ο ΓΔ έχει να ξεπεράσει τον σκόπελο των 860 μονάδων, που αποτελεί την πρώτη ισχυρή αντίσταση στην εκκίνηση του νέου ανοδικού κύκλου.

Η «πολιορκία» συνεχίζεται σήμερα με μεγαλύτερη «δύναμη πυρός». Το αποφασιστικό βήμα υπέρβασης μπορεί να γίνει στην αυριανή συνεδρίαση – εφ’ όσον απόψε το Eurogroup δεν διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς.

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με νευρικότητα και διακυμάνσεις. Το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, οδήγησε γρήγορα μετοχές και δείκτες σε ανοδική τροχιά.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 857 μονάδες, με άνοδο 1,10%. Μέχρι στιγμής έχει σημειώσει υψηλό +1,38%, στις 859,27 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει περίπου 0,80% στις 2.199 μονάδες.  Κατά 1,60% ενισχύεται ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,82% και τώρα κερδίζει 1,30%.  Με θετικό π΄ροσημο όλες οι μετοχές του κλάδου, πρώτη σε απόδοση η Πειραιώς με +5%. Eurobank, Εθνική και Ελλάδος κερδίζουν περίπου 1%, Attica Bank +0,8%, Alpha +0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζει η ΔΕΗ (+4,2%), για την οποία καλό νέο είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολλούς ομίλους για τις λιγνιτικές της μονάδες. Ακολουθούν ΟΛΠ +4%,  Βιοχάλκο, Motor Oil, Aegean και Grivalia +1,8%.

Πηγή: sofokleusin.gr