Οι δεύτερες σκέψεις για τη πρόταση μομφής από τον Τσίπρα προς τον Σταϊκούρα

Οι δεύτερες σκέψεις για τη πρόταση μομφής από τον Τσίπρα προς τον Σταϊκούρα

«Καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του Υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα, το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας». Αυτή είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πρώτη πρόταση μομφής που κατέθεσε.

Ας δούμε όμως τι προσπαθεί να πετύχει με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

  • Με την πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξαναμπεί στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς τέτοιες κινήσεις τις «ακούει» μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και προφανώς θα τύχει δημοσιότητας.
  • Αν ο κ. Τσίπρας έχει σωστές πληροφορίες για «φάγωμα» ή μετακίνηση του κ. Σταϊκούρα στον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, τότε φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, αφού αν απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών, τότε κάτι «κέρδισε» ο κ. Τσίπρας από τη μομφή.
  • Σε δύσκολη θέση βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα πρέπει να πάρει θέση επί της μομφής. (Πιθανότερο θα είναι το λευκό ή η αποχή).
  • Ο τυχερός της πρότασης μομφής, (η οποία προφανώς και δεν θα …περπατήσει), είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς τον ηρωοποιούν στο ακρωτήριό του και πλέον δύσκολα θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών.

Το κακό για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το timing, καθώς είναι στη χειρότερη στιγμή ο κορωνοϊός και τα Ελληνοτουρκικά και επέλεξε αυτή τη στιγμή για να αλλάξει την ατζέντα.

Υ.Γ.1 Εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν μετέτρεψε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση στήριξης.

Υ.Γ.2 Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πλέον να καταθέσει πρόταση μομφής, μετά από έξι μήνες.