Πίεση χρόνου για τη Μέρκελ, ώστε η Ελλάδα να μην χαλάσει το «πάρτι» των G7

Πίεση χρόνου για τη Μέρκελ, ώστε η Ελλάδα να μην χαλάσει το «πάρτι» των G7

Ας ξεκινήσουμε από τη χθεσινή πενταμερή συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ, που είχε ως βασικό της θέμα την Ελλάδα.

Ασχέτως από τα τελεσίγραφα – που κατά άλλους έφθασαν ή θα σταλούν και σύμφωνα με την  Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παραληφθεί κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών – μετά βεβαιότητας προκύπτουν δύο παραδοχές.

Παραδοχή πρώτη: Δεν έχουν ξεγραμμένη την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε αυτή η συνάντηση των πέντε.

Παραδοχή δεύτερη: Μέρκελ και Ολάντ δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να φύγει η Ελλάδα, δεν ρισκάρουν με το ενδεχόμενο του Grexit.

Ας δούμε όμως ένα λεπτό σημείο ακόμα, που έχει να κάνει με το χρόνο και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 7 και 8 Ιουνίου η Γερμανία θα φιλοξενήσει στο Ελμάου της Βαυαρίας τη σύνοδο κορυφής των 7 πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.

Οι ηγέτες των επτά χωρών που απαρτίζουν την G7 — ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία — καλούνται να κουβεντιάσουν με βάση την ατζέντα της Γερμανικής προεδρίας, που περιλαμβάνει κοινές αξίες, ασφάλεια, αναπτυξιακή πολιτική, προστασία του περιβάλλοντος και υποστήριξη των αφρικανικών χωρών στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Με άλλα λόγια η παγκόσμια οικονομία θα είναι στο επίκεντρο και ταυτόχρονα η Γερμανία θέλει να προχωρήσει και σε απολογισμό του έργου της.

Θα αφήσει λοιπόν η Γερμανία της κας Μέρκελ το Ελληνικό θέμα ανοικτό με κίνδυνο να της χαλάσει η σύνοδος; Θα αφήσει την Ελλάδα να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις να στρέφονται γύρω από τη συμφωνία;

Σίγουρα η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα ήθελε να ακούσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να θέτει θέμα Ελλάδας, πολύ περισσότερο όταν  η Αμερικανική κυβέρνηση στέλνει για ακόμη μια φορά μήνυμα «βρείτε τα και τελειώνετε».

Γι΄ αυτό και η πίεση χρόνου είναι πλέον και προς τη Γερμανική πλευρά η οποία θα προσπαθήσει ώστε να υπάρξει λύση και συμφωνία πριν την Κυριακή 7 Ιουνίου, που ξεκινά η σύνοδος των G7

Άλλωστε υπάρχει και πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν θα ήθελε με τίποτα να έχει την τύχη του πρώην πρόεδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος το 2011 είχε υποσχεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα μία σύνοδο κορυφής επικεντρωμένη στα προβλήματα της παγκόσμιας ανάκαμψης και τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου.