Πιθανότατη επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

Πιθανότατη επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα

Χωρίς κοινή γραμμή για το δημοσιονομικό κενό θα επιστρέψουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσει ο γύρος της «σπαστής» διαπραγμάτευσης αυτή τη φορά, που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις για όλα τα «καυτά» μέτωπα, φορολογικό, ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια», ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, θα γίνουν κομμάτι-κομμάτι.

Οι «ζυμώσεις» εντός του Σαββατοκύριακου έβγαλαν ότι κατά το σημερινό Eurogroup θα «κλειδώσει» επιτέλους η επιστροφή του κουαρτέτου, αλλά και ότι θεσμοί και ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν ως προς το δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποτελεί «τροχοπέδη» για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πηγές λένε δε πως ημερομηνία – ορόσημο είναι η 1η Απριλίου, όπου και θα δημοσιευτούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2015.

Συγκεκριμένα, δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών, η Ευρώπη επισημαίνει στο ΔΝΤ πως η Ελλάδα δεν αντέχει και άλλα μέτρα ύψους 7,5-9 δισ. ευρώ. Το Ταμείο από την πλευρά του τονίζει ότι το με βάση το υφιστάμενο πρόγραμμα, τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Επισημαίνεται πως στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την ώρα που στις Βρυξέλλες διεξάγεται και η Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπου η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο των κλειστών συνόρων. Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να επαναλάβουν για ακόμη μία φορά στην Αθήνα ότι το μεταναστευτικό δεν συνδέεται με τα περί ελάφρυνσης του χρέους, χαμηλώνοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών του πρωθυπουργού, ο οποίος βιάζεται να ξεκινήσει τις επίμαχες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πάντως, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση σε… δόσεις, η κυβέρνηση, αν και δεν ανοίγει τα χαρτιά της, δεν φέρεται να συμφωνεί, καθώς απαιτείται χρόνος, ο οποίος δεν υπάρχει, τη στιγμή μάλιστα που και εθνικά ζητήματα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Τις περασμένες εβδομάδες, τόνισαν σε δημοσίευμά του οι Financial Times, η αντιπαράθεση έγινε όλο και πιο έντονη, «με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πιο πρόσφατα, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας είχαν έντονο διάλογο στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) την περασμένη εβδομάδα». Αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, σημείωναν ότι «η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών των πιστωτών (των θεσμών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ) παραμένει και η μόνη λύση πιθανόν να είναι να επιστρέψουν οι διαπραγματευτές για το πρόγραμμα στην Αθήνα με μία συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων – ακόμη και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν, αν η λίστα θα είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος για (πρωτογενές πλεόνασμα) 3,5% του ΑΕΠ (το 2018)».

Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε για το πόση προσαρμογή χρειάζεται, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η ΕΕ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα, χωρίς νέες μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στην περίπτωση αυτή. Το ΔΝΤ επιμένει, επίσης ότι χρειάζεται σαρωτική ελάφρυνση χρέους για να καταστεί δυνατή η επίτευξη από την Ελλάδα του στόχου για το 2018, «κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για το Βερολίνο», σημειώνουν οι Financial Times.

Στο ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, ασκήθηκε έντονη πίεση να χαλαρώσει τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, μία περίοδο που η Ευρώπη δυσκολεύεται με μία μαζική εισροή μεταναστών και η Βρετανία βρίσκεται εν μέσω δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Η Ελλάδα, όμως, δεν χρειάζεται τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έως τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους ύψους 3,5 δις. ευρώ, και το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μία συμφωνία – οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πιστεύουν ότι ο κ. Πολ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είναι υπέρ του να τερματίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει η εφημερίδα.