Πολιτική αντιπαράθεση για το «όχι» του Μακρόν στη Βόρεια Μακεδονία

Πολιτική αντιπαράθεση για το «όχι» του Μακρόν στη Βόρεια Μακεδονία

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουμε στην Ελλάδα μετά το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μεε δηλώσεις του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ξαναγυρνάει σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος με δήλωσή του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά – Καμμένου. Οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη».

Για το ίδιο θέμα το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει.

«Δυστυχώς, το Γαλλικό veto στην ενταξιακή πορεία, συνιστά αρνητική εξέλιξη και δημιουργεί κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στις χώρες αυτές.

Παράλληλα όμως αναδείχθηκε ένα ακόμη μεγάλο λάθος της συμφωνίας των Πρεσπών. Η εφαρμογή  σύνθετης ονομασίας erga omnes, δηλαδή και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αναβάλλεται επ’ αόριστον. Αυτό προκύπτει από την ρητή πρόβλεψη που απαράδεκτα ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε και αποτυπώνεται στην συμφωνία ότι προϋπόθεση για την υποχρεωτική εφαρμογή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της Β. Μακεδονίας είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της στην Ε.Ε».