Πολ Τόμσεν: Ο άνθρωπος που κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να μην επιτευχθεί συμφωνία

Πολ Τόμσεν: Ο άνθρωπος που κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να μην επιτευχθεί συμφωνία

Πολ Τόμσεν. Γεννήθηκε στην Αμπένρα της Δανίας, μια πόλη περίπου 16.000 κατοίκων κοντά στα γερμανικά σύνορα, που κάποτε ήταν ένα κομβικό σημείο της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του δεν εργαζόταν καθώς έπρεπε να μεγαλώσει τους πέντε αδελφούς και αδελφές του.

Αυτός είναι ένας από τους ανθρώπους που κάνει τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να μην επιτευχθεί η όποια συμφωνία μπορεί να υπάρξει με τους πιστωτές της Ελλάδας. Που προσπαθεί να την τορπιλίσει με κάθε τρόπο.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2012 προχώρησε στην προσωπική του «εξομολόγηση», λέγοντας. «Ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στην Ελλάδα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ότι καλύψαμε το μισό δρόμο κόβοντας μισθούς. Ίσως είναι λάθος η ταχύτητα, η πολύ γρήγορο δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε σε βαθύτερη ύφεση». Μόνο που στην Ελλάδα είχε ήδη συντελεστεί, μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή.

Είναι αυτός που είπε ακόμα ότι η αποτυχία στο άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων ήταν μεγάλη. «Το βασικό λάθος είναι ότι είμαστε στο πέμπτο έτος ύφεσης και εξακολουθούμε να έχουμε θετικό πληθωρισμό. Και αυτό δημιουργεί μια άνιση κατανομή βαρών» τόνισε.

Είναι αυτός που το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ τον έχει βάλει στο μικροσκόπιο, διερευνώντας λάθη, παραλείψεις, αλλά και πολιτικούς συμβιβασμούς που ενδεχόμενα έγιναν από το 2010 έως σήμερα.

Το «ανφέρ» για τον Αντώνη Σαμαρά

Εδώ και 2 μήνες ο Πολ Τόμσεν ψάχνει να βρει τρόπο, ώστε η σημερινή κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει κάτι καλύτερο από πριν, να μην το πάρει, γιατί αυτό θα ήταν «ανφέρ» για την προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά.

Έναν Αντώνη Σαμαρά, που από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν ήταν αυτός που τον έριξε από την κυβέρνηση. Ίσως το φέρει βαρέως ο Δανός, μπορεί να έχει μετανιώσει ή μπορεί και να έχει επαναξιολογήσει τα περί… φιλίας.

Για δείτε τι δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτιν Έντουαρντς, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Seton Hall του Νιού Τζέρσεϊ, ο οποίος έχει ερευνήσει τα προγράμματα δανεισμού του ΔΝΤ. «Εκείνη η διαπραγμάτευση, το Δεκέμβριο ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Μετακινήθηκαν από το να έχουν μια μετριοπαθώς συνεργαζόμενη κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση που δεν επρόκειτο να είναι στη γωνιά τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της δικής τους επινόησης», τόνισε.

Και φτάσαμε στο σήμερα, στο τώρα, στην κρισιμότητα της περιόδου, όπου ο Πολ Τόμσεν προσπαθεί να καταστρέψει τα πάντα. Προσπαθεί να ολοκληρώσει τα εγκλήματα που διέπραξε στην Ελλάδα με την καταστροφική πολιτική που επέβαλλε, δυναμιτίζοντας τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Θα του περάσει; Ελπίζουμε πως όχι. Πάντως πολύ σύντομα θα το μάθουμε.