Πρώτη παγκοσμίως στην απορρόφηση τουρκικών εξαγωγών, ύψους $11,28 δις, στο 9μηνο η Γερμανία

Πρώτη παγκοσμίως στην απορρόφηση τουρκικών εξαγωγών, ύψους $11,28 δις, στο 9μηνο η Γερμανία

Η πρώτη χώρα, παγκοσμίως, που απορρόφησε τις περισσότερες εξαγωγές της Τουρκίας κατά τους πρώτους εννέα μήνες τους 2020, κατέστη η Γερμανία, με την αξία των τουρκικών εξαγωγών προς την χώρα αυτή να αγγίζουν τα 11,28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM), η οποία αντιπροσωπεύει 95.000 τουρκικές επιχειρήσεις εξαγωγών σε 27 κλάδους της οικονομίας και 61 Συνδέσμους εξαγωγών.

Η Γερμανία αποτελεί και τη χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες τουρκικές εξαγωγές, παγκοσμίως, μόνο για τον Σεπτέμβριο, με την αξία τους να αγγίζουν το 1 δις 519 εκατομμύρια δολάρια με δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1 δις δολάρια και τρίτη τις ΗΠΑ με 947 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά στις χώρες της ΕΕ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία, το μερίδιο των τουρκικών εξαγωγών αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 42,3% ή στα 6,77 δις δολάρια.
Αν συμπεριληφθούν οι τουρκικές εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες, εκτός ΕΕ, το μερίδιο των εξαγωγών της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυξάνεται τον Σεπτέμβριο στο 56,5%. Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι τουρκικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, σε χώρες της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής κατά 4,7% στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,7%, ανήλθαν οι εξαγωγές της Τουρκίας σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, ενώ στις χώρες της Άπω Ανατολής η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 1,23 δις δολαρίων με αύξηση 6,8%, σύμφωνα με την ΤΙΜ.

Εξάλλου, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, σύμφωνα με την ΤΙΜ, η δεύτερη στη σειρά χώρα που απορρόφησε τις περισσότερες τουρκικές εξαγωγές, μετά την Γερμανία, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 7,55 δις δολάρια, οι ΗΠΑ με 7,24 δις δολάρια, το Ιράκ με 6,24 δις δολάρια και η Ιταλία με 5,53 δις δολάρια.

Σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων, με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, θα επιτευχθεί ο στόχος εξαγωγών του 2020, ύψους 165,9 δις δολαρίων, σημειώνοντας ότι «ήδη λαμβάνουμε μηνύματα σε σχέση με αυτή την επιτυχία».

Πρώτος σε εξαγωγές ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας
Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΤΙΜ, 20 τομείς της τουρκικής οικονομίας αύξησαν τις εξαγωγές τους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Οι τομείς των χαλιών και των φρέσκων φρούτων και λαχανικών πραγματοποίησαν τις περισσότερες εξαγωγές στην ιστορία τους για Σεπτέμβριο.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, του οποίου οι εξαγωγές ανέρχονται στα 2 δις 605 εκατομμύρια δολάρια, κατέχει την πρώτη θέση των τουρκικών εξαγωγών, σύμφωνα με την ΤΙΜ. Δεύτερος έρχεται ο τομέας Έτοιμων Ενδυμάτων, με 1 δις 798 εκατομμύρια δολάρια και τρίτος ο τομέας των Χημικών Υλικών, με 1 δις 633 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΤΙΜ αναφέρει ότι ενώ υπήρξε αύξηση 13,1 εκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο, η αύξηση των εξαγωγών του τομέα Έτοιμα Ενδύματα ανήλθε στα 298 εκ. δολάρια.

 

(ΚΥΠΕ)