Ρητή καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας από την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου

Ρητή καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας από την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου συμμετείχε στην 7η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.

«Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της 7ης τριμερούς συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην αν. Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Καταδικάσαμε απερίφραστα τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για θέματα τα οποία έθεσε και συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Αναστασιάδης: Εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας

Μετά το τέλος της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.«Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

Αλ Σίσι: Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας στους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.