Σαχινίδης: “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” – Δηλώνω “παρών”

Σαχινίδης: “Δεν είμαστε όλοι ίδιοι” – Δηλώνω “παρών”

“Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία που αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Είναι ένα μήνυμα προς όσους προσπαθούν να απαξιώσουν τα πολιτικά πρόσωπα στο σύνολό τους λέγοντας ότι «όλοι ίδιοι είναι». Η πορεία στον χρόνο έδειξε ότι τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του πορεία και από την ώρα εισόδου μέχρι και την έξοδο του από την πολιτική αξιολογείται κάθε ώρα και στιγμή για τη στάση του”. Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, δηλώνοντας ταυτόχρονα “παρών” στην επόμενη εκλογική μάχη.

“Όλα τα χρόνια που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να σεβαστώ την εντολή σας. Παρά τη δύσκολη συγκυρία και το απαξιωτικό για τους πολιτικούς περιβάλλον προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξω τα ζητήματα του νομού μας και των συμπολιτών μου. Όλα αυτά σε δύσκολες εποχές. Σήμερα, είμαι εδώ για να δηλώσω παρών στον αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την ανασύνταξη της χώρας και την ανασυγκρότηση της παράταξης μας”, δήλωσε ο κ. Σαχινίδης χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την ελληνική κρίση ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε πως “δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης το 2008, που χτύπησε την δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά αποδυναμωμένη ελληνική οικονομία, η κληρονομιά της κρίσης αυτής είναι ιδιαίτερα βαριά. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κληρονομιά θα καθοριστεί το αν και πότε η χώρα θα βγει οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση. Η λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν πρέπει να αφεθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Προϋποθέτει το πέρασμα της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ονομαστικής ανάπτυξης ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ”.

“Ένας παράγοντας που εμποδίζει το πέρασμα της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εμποδίζει τις τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως ο αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας. Είναι αναγκαία η επανεξέταση των προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος στη βάση της πρότασης για τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας. Σε αυτήν θα περάσουν τα κόκκινα δάνεια.

Είναι προφανές, ότι πίσω από αυτά τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση κρύβεται η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα λοιπόν μετά από μια δεκαετή κρίση το κρίσιμο ερώτημα όλων των πολιτών είναι αν και ποια ανάπτυξη θα έχουμε στα επόμενα χρόνια; Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Κυρίως γιατί βλέπουν ότι δεν γίνονται επενδύσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας.

Η οικονομική ανάπτυξη των επόμενων χρόνων υπονομεύεται από τη δέσμευση που επέβαλε η κυβέρνηση στη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αυτός ο στόχος δεν επιτρέπει αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να μειωθούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα φορολογικά βάρη”, σημείωσε ο ίδιος.

“Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή αυτής της πολιτικής με αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει η χώρα μετά τις εκλογές να αναλάβει την παρουσίαση στους Ευρωπαίους ενός εκτεταμένου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στους θεσμούς. Τις προτεραιότητες μας στην οικονομική πολιτική παρουσίασε πρόσφατα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά σε εκδήλωση στη Βουλή όπου παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου που προετοίμασε η ΚΟ από κοινού με τον Τομέα Οικονομικών. Η χώρα λοιπόν έχει ανάγκη από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών και αυτό παρουσιάζουμε στους πολίτες. Θα τους ζητήσουμε να μας δώσουν ισχυρή εντολή στις εκλογές”, υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης, ενώ μιλώντας για την επόμενη μέρα των εκλογών σημείωσε με νόημα:

“Μας λένε πολλοί εκ του πονηρού με ποιους θα πάτε μετά τις εκλογές. Αυτά τα ερωτήματα τα θέτουν αυτοί που θέλουν να μείνουμε σε μονοψήφια μεγέθη για να μας περιορίσουν στο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Θεωρώ ότι δεν μας ταιριάζει αυτός ο ρόλος. Η Δημοκρατική Παράταξη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου πάντα διεκδικούσε πλειοψηφίες για να εφαρμόσει τα προγράμματα της. Είμαστε υπέρ της αυτόνομης πορείας αυτή την θέση ψηφίσαμε στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής”.

Παρόντες στην ομιλία του πρώην υπουργού ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος, ο πρόεδρος του ΔΣ Λαρισαίων κ. Τάχος, ο πρώην υπουργός κ. Φαρμάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, καθώς και πολλά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ