Σε πορεία χαλάρωσης βρίσκονται ΕΚΤ και Ντράγκι

Σε πορεία χαλάρωσης βρίσκονται ΕΚΤ και Ντράγκι

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 10 Μαρτίου του 2016 είναι πλέον το γεγονός της εβδομάδας που ανοίγει σήμερα, με τις αγοράς να έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για τις πιθανές αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν.  Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η UBS, η οποία σημειώνει ότι αν και ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που πολλές κεντρικές τράπεζες θα αποφασίσουν για τη νομισματική τους πολιτική, η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη πίεση να προχωρήσει σε επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής της.

Με βάση αυτή την προοπτική, η UBS προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει μετά τη συνάντηση της ΕΚΤ, πιθανότατα στο χαμηλότερο σημείο του εύρους διακύμανσης 1,05-1,10 δολ./ευρώ. Θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο από τις 3 μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις 15 Μαρτίου και τη Fed στις 16 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες σημαντικές Κεντρικές Τράπεζες που θα συνεδριάσουν για τη νομισματική τους πολιτική είναι η Τράπεζα του Καναδά (9 Μαρτίου), η Τράπεζα της Αγγλίας, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Νορβηγίας (όλες στις 17 Μαρτίου).

Όπως σημειώνει η UBS, μεταξύ των υπολοίπων Κεντρικών Τραπεζών, η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει σε κάποιου είδους περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Η πίεση αυξάνεται σε πολλά μέτωπα. Πρώτον, ο πληθωρισμός παραμένει σε αρνητική περιοχή. Η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη εμφανιστεί, γεγονός το οποίο αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για το Δ.Σ. και το προσωπικό της ΕΚΤ. Αναμένεται με ενδιαφέρον η έκθεσή τους για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, καθώς πολλοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά από το Δεκέμβριο. Ακόμη, η UBS τονίζει ότι, ειρωνικά, οι προσδοκίες των αγορών είναι υψηλές από την ΕΚΤ, αν και ξεχνούν ότι κατηγορούσαν το Mario Draghi ότι δεν έκανε όσα έπρεπε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του.

 

Tagged with