Στο μικροσκόπιο του Λιμεναρχείου Χανίων υπόθεση αποβλήτων καναδέζικου υποβρυχίου

Στο μικροσκόπιο του Λιμεναρχείου Χανίων υπόθεση αποβλήτων καναδέζικου υποβρυχίου

Προανάκριση διενεργείται από τις λιμενικές και τελωνειακές αρχές στα Χανιά για υπόθεση απομάκρυνση αποβλήτων πετρελαιοειδών από Καναδέζικο υποβρύχιο που βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας.

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αφορά το αν έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η διαχείριση των θαλασσινών υδάτων που χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση των δεξαμενών καυσίμων του πλοίου.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι, ως επιβάλλει η νομοθεσία, πιστοποιημένη εταιρεία κλήθηκε στο λιμάνι για να παραλάβει τα πετρελαιοειδή το περασμένο Σάββατο, δύο ημέρες μετά, ιδιώτης εντοπίστηκε  με φορτίο που περιείχε επίσης πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού ιστοτόπου zarpanews.gr η όλη υπόθεση, να σχετίζεται, όχι με απόπειρα λαθρεμπορίας καυσίμων αλλά με απόπειρα… παράκαμψης της νομιμότητας δηλαδή της νόμιμης εταιρείας, προς όφελος κάποιου ιδιώτη που θα παρείχε την ίδια υπηρεσία, πιθανότατα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr το Λιμεναρχείο ενώ επιβεβαιώνει τα γεγονότα, διαψεύδει την διάσταση αυτή του θέματος, υποστηρίζοντας πως ο ιδιώτης πήγε απλώς να παραλάβει το έρμα από το υποβρύχιο, το οποίο όμως δεν ήταν εντελώς καθαρό από πετρελαιοειδή κατάλοιπα, γι’ αυτό και προέκυψε το θέμα.

Πάντως εύλογες είναι οι απορίες για το πώς θα γινόταν η διαχείριση των αποβλήτων σε μια περιοχή που βασίζεται στον τουρισμό αν δεν υπήρχε η άμεση ενεργοποίηση του Λιμεναρχείου  ;