Στο τιμόνι της αλλαντοβιομηχανίας  ο Μ. Δομαζάκης

Στο τιμόνι της αλλαντοβιομηχανίας  ο Μ. Δομαζάκης

Της Μαρίας Σμιλίδιυ

Στην αντεπίθεση ο αδερφός του Κωνσταντίνος σε μια κόντρα δίχως όρια

Στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση μετόχων της 25ηςΙουνίου το αποτέλεσμα κρίθηκε πριν από την ολοκλήρωση της λεγόμενης μητέρας των μαχών για την ανάδειξη του νικητή. Οταν ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης αποχώρησε πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έπεσαν και οι τίτλοι τέλους με την επικράτηση του αδερφού του Μανόλη Δομαζάκη. Οι τίτλοι τέλους όμως αφορούν αποκλειστικά το  σκέλος της διαμάχης για το τιμόνι της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας γιατί είναι βέβαιο ότι ο αδελφικός πόλεμος όχι απλώς θα συνεχιστεί αλλά το πιο πιθανό είναι να οξυνθεί περαιτέρω προσθέτοντας νέα επεισόδια σε ένα σίριαλ που έχει ήδη βαριές συνέπειες στην αξιοπιστία και κατ επέκταση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. 

Το παρασκήνιο 

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης της απαρτίας μετόχων ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης διαπίστωσε πως δεν θα έχει την πλειοψηφία κάτι που οδήγησε στην απόφασή του να αποχωρήσει πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Η παρτίδα κρίθηκε στις έντονες διεργασίες που προκλήθηκαν μέσα σε τεταμένο κλίμα πριν από την έναρξη της ΓΣ η οποία ξεκίνησε σχεδόν με οκτώ ώρες καθυστέρηση από τον προγραμματισμένο χρόνο. Αιτία ήταν η πρόθεση των δύο μονομάχων να κάνουν ενδελεχή έλεγχο των εξουσιοδοτήσεων και των λοιπὠν τυπικών διατυπώσεων που αφορούσαν στην ταυτότητα και στον αριθμό των παριστάμενων μετόχων. Οι μέτοχοι που υποστήριζε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης ότι είχε στο πλευρό του, φαίνεται πως δεν κατάφεραν συμμετέχουν, καθώς υπήρξε θέμα με τηνεγκυρότητα της συμμετοχής τους και σε αυτό ακριβώς το σημείο παγιώθηκε η επικράτηση του  Μανόλη Δομαζάκη ο οποίος τελικώς διατηρεί τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση της εταιρείας.

Μια ημέρα νωρίτερα ο Κ.Δομαζάκης είχε εμφανίσει λευκό ιππότη για τη διάσωση της εταιρείας καταθέτοντας επιστολή προθέσεων στην Εθνική. Ο ομογενής επιχειρηματίας Θ.Δουζογλουπαρουσιάστηκε ως υποψήφιος επενδυτής ο οποίος προτίθεται να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην αλλαντοβιομηχανία υπό τους απαράβατους όρους  ότι θα πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος και ότι η διοίκηση θα ασκείται από τον Κώστα Δομαζάκη. Για την ιστορία έχει αξία να σημειωθεί ότι η αντίπαλη πλευρά (δηλ ο αδερφός του Μ.Δομαζάκης) προσφάτως τον είχε εκπαραθυρώσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καθιστώντας τον απλό μέλος .  

Στον εως τωρα απολογισμό αυτής της διαμάχης η πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη όμως έτυχε ακόμη μιας σημαντικής ήττας. Το βασικό αφήγημα των κατηγοριών πάνω στο οποίο εξελίχθηκε ο αδελφικός πόλεμος επίσης κατέρρευσε λίγες ώρες πριν από την καθοριστική ΓΣ.  Οι καταγγελίες του Κ. Δομαζάκη σε ότι αφορά τις απαιτήσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που είχε προβάλει υποστηρίζοντας ότι είχε δανειοδοτήσει την εταιρεία το 2005 και 2006κατέπεσαν καθώς η έκθεση της PwC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει καμία υποχρέωσητης εταιρείας προς τον Κ. Δομαζάκη. Δύο ημέρες από πριν την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 25ηςΙουνίου σε συνέντευξη τυπου που παραχώρησε ο ίδιος προς τους δημοσιογράφους  ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε δεινή θέση , έχει μόλις 15 ημέρες ζωής και ότι τα αποθέματα έτοιμου προϊόντος της Creta Farms έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το τέλος Μαρτίου. 

Δίχως έλεος

Το κονταροχτύπημα των αδερφών Δομαζάκηπροβλέπεται να φθάσει μέχρι τελικής πτώσης. Σε μια από τις τελευταίες του ανακοινωσεις του ο Κ. Δομαζάκης  καταγγέλλει ότι εφαρμόστηκαν μέθοδοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη νομιμότητα υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών στις οποίες θα αντιδράσει με κάθε νόμιμο μέσο ενώ καλεί τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Από τις πρώτες κινήσεις μετά το αποτέλεσμα είναι φανερό ότι ανοίγει ένα ακόμα κεφάλαιο σε αυτήν την διαμάχη και βάσει των πρώτων αντιδράσεων σχεδόν προδιαγράφεται η αμφισβήτηση της εγκυρότητας της Συνέλευσης από την πλευρά που ηττήθηκε. Ο Κ Δομαζάκηςχαρακτηρίζει την εταιρεία «κλυδωνιζόμενη» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πλέον χαρτοκιβώτια συσκευασίας και αναφέρεται στον αδερφό του ως να είναι άγνωστος με την προσφώνηση «ὁ κ. Μάνος Δομαζάκης». 

Καμπανάκια από την αγορά 

Στην Creta Farms έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες παρενέργειες οι οποίες αποτυπώνονται κυρίως με προβλήματα δυσλειτουργίας στην αγορά και απότομη πτώση των πωλήσεων που αγγίζει το 20% για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία. Τραγική ειρωνεία για την  επιχείρηση αποτελεί το ότι είναι ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο, με καταγεγραμμένους  τζίρους της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη που έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε στο ενδοικογενειακό σκάνδαλο αναμφισβήτητα βρίσκεται έρμαιο στην εκδικητική μανία των δύο πλευρών. Με το  σλόγκαν εν αρχή είναι το λάδι λάνσαρε την επιτυχημενη σειρά αλλαντικών με ελαιόλαδο. Η παράφρασή του σε «εν αρχή είναι η ειρήνη»  ίσως να αποτελεί πλέον τη μοναδική δίοδο σωτηρίας για την κρητική αλλαντοβιομηχανία.