Τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης

Τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης

Γεμάτο εντάσεις αναμένεται να είναι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης με τους δανειστές να καταφθάνουν στην Αθήνα για μια αξιολόγηση-εξπρές.

Αναλυτικότερα, οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν αύριο Τρίτη ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και ότι μόνο 3 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί.

Αρχικά αν τα προβλήματα κριθούν επιλύσιμα, αναμένεται να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία. Ενώ η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ολοκληρώσει όσο περισσότερα γίνεται μέχρι και το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 24 Μαΐου. Στη συνέχεια θα έχει μέχρι και τις 21 Ιουνίου ώστε να κλείσει και τα 88 προαπαιτούμενα και να συμπληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης που θα υποβάλει η επιτροπή και θα σημάνει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.

Συγκεκριμένα στα αγκάθια για την τέταρτη αξιολόγηση περιλαμβάνονται:

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνηα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το χαρτόσημο προκειμένου να γίνει πιο φιλικό για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η εκπόνηση μελέτης για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων προκειμένου να διαπιστωθεί σε κάθε σύνταξη ποιο είναι το ύψος της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό.

Έκδοση υπουργικής απόφασης για περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.

Εκκαθάριση και πληρωμή 100.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παρεμβάσεις αυστηροποίησης στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ολοκλήρωση του προγραμματισμού της χαρτογράφησης για το Κτηματολόγιο.

Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία Οδό.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπονται η προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό, η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του 65% της ΔΕΠΑ.

Διορισμοί ειδικών γραμματέων, διοικητών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.

Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Περιορισμός των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με στόχο τον μηδενισμό τους έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων.