Το 2019, ορόσημο για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Το 2019, ορόσημο  για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Της Μαρίας Σμιλίδου

Μια μικρή μόνο πρόγευση του τι θα επακολουθήσει την επόμενη τριετία αρχής γενομένης από το ‘19,  έδωσε η προηγούμενη χρονιά κατά την οποία έγινε η  εκκίνηση των ερευνών σε ήδη παραχωρημένα «οικόπεδα» νοτίως της Κρήτης. Στο στόχαστρο των εταιρειών έχουν μπει έντεκα νέα θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και την Νότια Κρήτη για την αναζήτηση πιθανών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Από τη νότια Κρήτη μέχρι το βόρειο Ιόνιο (βορειανατολικά της Κέρκυρας), και από τα Ιωάννινα μέχρι την Πελοπόννησο ξεκινούν συστηματικές προσπάθειες για την ακτινογράφηση εκτεταμένων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών με χρονικό ορίζοντα ως το 2022 οπότε και αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αναλόγως των ευρημάτων που θα προκύψουν από τις μελέτες, για να πιάσουν δουλειά τα «τρυπάνια» με τις πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα επτά νέα θαλάσσια «οικόπεδα» μπαίνουν στο μικροσκόπιο εντός του τρέχοντος έτους. Σε πέντε οικόπεδα εξ αυτών έχουν προγραμματιστεί σεισμικές και αεροβαρυτικές  μελέτες μέσα στους επόμενους μήνες. Για το μπλοκ στο Ιόνιο στα τέλη Νοεμβρίου υπογράφτηκε η σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των Repsol και ΕΛΠΕ. Ομοίως έγινε και με τη σύμβαση για το «οικόπεδο» 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις για τα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία επιλέχθηκε η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. Μάλιστα, σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil,  Tristan Asprey δήλωσε πως η κοινοπραξία των τριών εταιρειών είναι πολύ ενθουσιασμένη για τις δυνατότητες της περιοχής δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς είναι μια τεράστια έκταση που δεν έχει δει ποτέ μια σύγχρονη εξερεύνηση.  Το κοινοπρακτικό σχήμα που αδημονεί να διαπιστώσει αν επιβεβαιώνονται τα «γεωλογικά προαισθήματα» στην περιοχή βρίσκεται εν αναμονή της κοινοβουλευτικής εγκρίσεως των ερευνών για να λάβει το πράσινο φως έναρξης οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, έχει διαβεβαιώσει ότι οι εν λόγω συμβάσεις θα έρθουν προς  κύρωση στη Βουλή έως τον Φεβρουάριο.

Μισό δις για τις μελέτες

Η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στην λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ), ενισχύει τις προσδοκίες των επενδυτών για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις προς «ακτινογράφηση» με γεωλογικές ομοιότητες στη βάση της λογικής ότι η δυτική και η νότια Ελλάδα αποτελούν προεκτάσεις αυτών των συστημάτων. Αν και δημοσίως αποφεύγουν τις ποσοτικές εκτιμήσεις για τα πιθανά κοιτάσματα, οι ανάδοχοι «ποντάρουν» εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι οποίες και θα δώσουν τη σαφή εικόνα για κάθε παραχώρηση. Για τη διενέργεια αυτών των μελετών, οι επενδύσεις θα αγγίξουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ γεγονός που υποδηλώνει έμπρακτα την αισιοδοξία για τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σε προχωρημένο στάδιο

Την έγκριση της Βουλής έχει λάβει το πέμπτο υπεράκτιο μπλοκ του πρόσφατου κύκλου παραχωρήσεων, δηλαδή το «οικόπεδο 2» (δυτικά της Κέρκυρας) που θα ερευνήσει η κοινοπραξία των Total, Edison και ΕΛΠΕ όπως και η παραχώρηση στον Πατραϊκό, με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison να προγραμματίζουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο τέλος του 2019, καθώς η περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη.
Επίσης, η Energean αναμένει τις άδειες για να προχωρήσει σε πραγματοποίηση παραγωγικής γεώτρησης στο Κατάκολο, η οποία αναμένεται να προστεθεί μαζί με το Έψιλον στην παραχώρηση του Πρίνου στα καινούρια κοιτάσματα που εντός της επόμενης χρονιάς θα δώσουν παραγωγή στην Ελλάδα, μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.  Από τη Βουλή έχουν επίσης «περάσει» οι τέσσερις χερσαίες παραχωρήσεις, με συνέπεια τα Ελληνικά Πετρέλαια να έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την έρευνα των μπλοκ «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».
Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, στις παραχωρήσεις των οποίων από τον Μάρτιο του 2017 συμμετέχει η Repsol, εξαγοράζοντας το 60% από την Energean, η οποία είχε αναλάβει τις έρευνες στις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του ΥΠΕΝ. Έτσι, στα Ιωάννινα αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες η ολοκλήρωση του περίπου 80% των σεισμικών ερευνών που απομένουν, ενώ σεισμικές μελέτες ξεκινούν και στην Αιτωλοακαρνανία.

Ενεργειακός εξαγωγέας η Κύπρος ;

Στο τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικοπεδο 10» το οποίο αποτελεί ορόσημο για τις προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κύπρου. Η ποιότητα και η ποσότητα του κοιτάσματος  θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της ExxonMobil , ενώ το σημαντικότερο είναι ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο για την προοπτική μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο και εξαγωγέα ενέργειας – όραμα που έχει επανειλημμένως εκφραστεί από την αμερικανική εταιρεία. Νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προγραμματίζουν εντός των επόμενων 10 μηνών η Total με την Eni.