Deadline για το Mega. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Deadline για το Mega. Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή η αβεβαιότητα για το μέλλον του Mega Channel, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση μετά την παταγώδη αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απροθυμία των μεγαλομετόχων του να εισφέρουν «ζεστό χρήμα» στην εταιρεία. Τράπεζες και μεγαλομέτοχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει έστω και προσωρινά την απρόσκοπτη λειτουργία του καναλιού, ώσπου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις 4 τηλεοπτικές άδειες.

Συζητήσεις γίνονται και με υποψήφιους στρατηγικές επενδυτές. Όμως όλα τα σενάρια στήριξης-διάσωσης της εταιρείας («Τηλέτυπος») συναρτώνται με αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, για την οποία υπάρχει επιφυλακτικότητα από πλευράς τραπεζών.

Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά τη δυνατότητα επιβίωσης του καναλιού και το ιδιοκτησιακό μέλλον του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού. Η διαπραγμάτευση ανεστάλη από σήμερα προσωρινά, ώσπου να αποσαφηνισθεί τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία και το κανάλι.

Η πρώτη ασφαλής ένδειξη θα υπάρξει την Παρασκευή, στην εξ αναβολής συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας,  που καλείται να αποφασίσει  σε ποιους θα δοθούν οι αδιάθετες μετοχές της ΑΜΚ – εφ’ όσον βέβαια εμφανισθούν ενδιαφερόμενοι.

Τα τρία σενάρια

Η απόφαση θα εξαρτηθεί βέβαια από τις τελικές επιλογές των μεγαλομετόχων, οι οποίοι έχουν τις εξής δυνατότητες:

  • Να εισφέρουν 15,1 εκατ. ευρώ και να καλύψουν εξ ολοκλήρου την ΑΜΚ, δίνοντας προσωρινά «ανάσα» στο κανάλι, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει εν συνεχεία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δανεισμού
  • Να καλύψουν εν μέρει της ΑΜΚ και να παραχωρήσουν μερίδια συμμετοχής σε νέους στρατηγικούς επενδυτές – εφ΄όσον υπάρξει σχετική συμφωνία τις επόμενες μέρες
  • Να αφήσουν το πρόβλημα στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά», μετοχοποιώντας απαιτήσεις και παίρνοντας τον μετοχικό έλεγχο του καναλιού.

Οι περαιτέρω κινήσεις των τραπεζών θα εξαρτηθούν βέβαια από τις τελικές αποφάσεις των τριών μεγαλομετόχων.

Όπως επισήμαινε το Sofokleousin σε χθεσινό σχετικό δημοσίευμα, την πλέον ξεκάθαρη στάση έχει η πλευρά Βαρδινογιάννη, η οποία δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με μοναδική προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνουν και οι δύο άλλοι μεγαλομέτοχοι – ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και η εκδοτική εταιρεία «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα.

Η στάση των μεγαλομετόχων

Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ παλαιότερα είχε δηλώσει ότι θα καλύψει το ποσοστό της ΑΜΚ που του αναλογεί. Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση να καλύψει εξ ολοκλήρου  την αύξηση των 15 εκατ. ευρώ, ώστε να καταστεί πλειοψηφών μέτοχος και να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού.

Τώρα όμως φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για προσωπικά δάνεια και βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ενώ τα οικονομικά στοιχεία του Mega δεν διασφαλίζουν ότι θα πάρει άδεια λειτουργίας..

Αντιφατική είναι μέχρι στιγμής η στάση του Φώτη Μπόμπολα: Η εκδοτική εταιρεία του είχε ανακοινώσει αρχικά ότι ενδέχεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις. Τώρα, στις συναντήσεις με τους άλλους μεγαλομετόχους  ο ιδιοκτήτης του «Πήγασου» (εφημερίδα «Εθνος») δήλωσε ότι θα καλύψει το ποσοστό του εισφέροντας  5,5 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να εξοφλήσει το Mega  τις υποχρεώσεις προς τη δική του εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Ανωσις». Θέλει δηλαδή «να δώσει από τη μία τσέπη και να τα πάρει στην άλλη».

Πηγή: sofokleusin.gr

Tagged with