Γ. Κασαπίδης – Γ. Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία

Γ. Κασαπίδης – Γ. Χατζημαρκάκης: Το υδρογόνο μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία

Τις τεχνολογίες υδρογόνου ως μία από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή στη Δ. Μακεδονία παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του βιομηχανικού συνδέσμου Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι ιδανικός χώρος να τεθεί στην πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε τεχνολογίες υδρογόνου και μηδενικών εκπομπών ρύπων», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης. Όπως εξήγησε, «οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ιδανικές για την αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την παραγωγή ενέργειας, για μεταφορές και για θέρμανση».

«Η τεχνολογία της ηλεκτρόλυσης είναι ώριμη, ενώ τώρα υπάρχει και το ιδανικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Χατζημαρκάκης, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΝ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, είπε: «Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, που έχουμε αναλάβει από κοινού στο πλαίσιο της αναζήτησης της νέας οικονομίας μηδενικών εκπομπών ρύπων για τη Δ. Μακεδονία», ανέφερε ο περιφερειάρχης, καθώς, όπως είπε, «η πρόκληση για την “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας είναι να παραμείνουμε η “ενεργειακή καρδιά” της Ελλάδας».

Ο κ. Κασαπίδης υπενθύμισε ότι έχει ήδη κατατεθεί πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς την ΕΕ, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως έγινε γνωστό, τα συνολικά κονδύλια που μπορούν να διατεθούν συνολικά για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής, αλλά και από μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να φθάσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη πρόταση της Δ. Μακεδονίας θα κατατεθεί τον Μάιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού από την ΕΕ.