Διπλή παρέμβαση από τους Ρέππα και Γρηγοράκο στο ΚΙΝΑΛ, που το σπρώχνουν ή προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά

Διπλή παρέμβαση από τους Ρέππα και Γρηγοράκο στο ΚΙΝΑΛ, που το σπρώχνουν ή προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά

Διπλή παρέμβαση δέχτηκε το ΚΙΝΑΛ για την πολιτική του πορεία, από δύο ιστορικά του στελέχη, που έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Το ένα στέλεχος, πρώην Υπουργός και Βουλευτής είναι ο Δημήτρης Ρέππας και το έτερο είναι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, επίσης πρώην Υπουργός και Βουλευτής.

Μεταξύ τους υπάρχει μια διαφορά ως προς την πολιτική πορεία που έπρεπε ή πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής, με τον κ. Ρέππα να λειτουργεί …αριστερόστροφα και τον κ. Γρηγορόπουλο, δεξιόστροφα.

Λ. Γρηγοράκος: «Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει αυτόνομο και αυθύπαρκτο ρόλο;»

Σε άρθρο του, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος βάλει ευθέως εναντίον του ΚΙΝΑΛ και της Προέδρου του και επίσης βάζει θέμα σε ότι αφορά τον «αυτόνομο και αυθύπαρκτο ρόλο» του ΚΙΝΑΛ, γράφοντας χαρακτηριστικά.

«Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει αυτόνομο και αυθύπαρκτο ρόλο, στην τωρινή πολιτική σκηνή της χώρας, με ευχολόγια, βερμπαλισμούς και με αθεμελίωτες εξαγγελίες; Πόσω μάλλον με την ακατάσχετη παρελθοντολογία!».

Στη συνέχεια ο κ. Γρηγοράκος  σημειώνει. «Σήμερα, ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο ναδίρ της απήχησής του και το ζήτημα που τίθεται είναι καίριο: Με ποιες πολιτικές, με ποια στρατηγική, με ποια ηγεσία οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να διεκδικήσουν με αποτελεσματικότητα τον ζωτικό τους χώρο; Αν δεν δώσουμε επαρκείς απαντήσεις, το βέβαιο είναι ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διαμελίσουν την κεντροαριστερή παράταξη».

Και καταλήγει: «Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε, αλλά δεν μπορεί. Ως εκ τούτου, με την επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλεται και η αναζήτηση εκείνων των διαδικασιών που θα δώσουν υπόσταση και φωνή στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο που άλλοτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ».

Δημήτρης Ρέππας: «Προβλέπω ότι ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα»

Συνέντευξη – μετά από πολύ καιρό – παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αναπόφευκτο το διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ , ενώ στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με την Νέα Δημοκρατία η θέση του κ. Ρέππα είναι πως «αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό της παράταξης».

Συγκεκριμένα ο κ. Ρέππας είπε:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ Ή ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΙΝΑΛ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοικτό διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ είχα προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2013, μιλώντας στην επετηρίδα για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος πώς γίνεται να είμαστε κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ ως Κεντροαριστερά αλλά να μην έχουμε διαύλους επικοινωνίας προς την άλλη πλευρά. Προβλέπω ότι ο διάλογος αυτός είναι αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα. Το υφιστάμενο χάσμα οφείλεται στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σκιάσει και να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και να αναβιώσει το 1989 ώστε σε σύμπραξη με τη ΝΔ να επιτύχουν τον κοινό στόχο, τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Η λανθασμένη στρατηγική του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ κατά την προεκλογική περίοδο που έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ a priori απέτρεψε το σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Και μάλιστα μετά από μία αποτυχημένη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ με το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος γι΄ αυτόν. Ένας θετικότερος για το ΚΙΝΗΜΑ μας συσχετισμός δυνάμεων θα διαμόρφωνε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις , θα γινόταν καταλύτης για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΑΛ-ΝΔ: «Η θέση μου είναι πως αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό της παράταξης. Γνωρίζω ότι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής μας βάσης έχει θετική άποψη για τη ΝΔ , την πολιτική της και την ηγεσία της σε ποσοστά συχνά άνω του 70% . Ίσως επίσης στελέχη του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ να έκριναν θετικά μια συνεργασία με τη ΝΔ στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ελπίζω όχι με απώτερο στόχο να παραμείνουν στη ΝΔ και να συνεχίσουν εκεί μια ασφαλή καριέρα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το πόσο δύσκολες αλλά και πόσο αναγκαίες είναι οι κινήσεις που οφείλει να κάνει η ηγεσία για την αποκατάσταση της ορθής σχέσης του Κινήματος μας με την ιστορία του, τις αρχές του και τους άλλους φορείς».