Ελλείψεις βιολογικών φαρμάκων από ενδεχόμενη μεταφορά ΦΥΚ στα φαρμακεία

Ελλείψεις βιολογικών φαρμάκων από ενδεχόμενη μεταφορά ΦΥΚ στα φαρμακεία

Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον, σημειώνοντας ότι άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να βάλει ένα στοπ στον αργό θάνατο της αγοράς. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ήρθαν για να μείνουν και πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμάσει άμεσα την ομαλή, κατά το δυνατόν, λειτουργία της αγοράς υπό αυτό το καθεστώς. Κεφαλαιακοί έλεγχοι, όχι με τη σημερινή μορφή βεβαίως, αλλά, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κάποια μορφή κεφαλαιακών ελέγχων θα μας ακολουθεί, ενδεχομένως και ως το 2016 διαμηνύουν τραπεζικοί κύκλοι. Η αγορά καλεί τους υπουργούς να συντονιστούν με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και οι αναπληρωτές υπουργοί Βαλαβάνη και Μάρδας γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία των όποιων αποφάσεων των συναδέλφων τους υπουργών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας πρότασης που φαίνεται να συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας  και το περιβάλλον Κουρουμπλή και η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ενώσεις σοβαρά πασχόντων ασθενών, αλλά και στην ίδια την αγορά φαρμάκου. Το υπουργείο Υγείας έχει δεχθεί εισηγήσεις να μεταβάλει το καθεστώς πώλησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και να επιτρέψει την πώλησή τους εκτός φαρμακείων ΕΟΠΥΥ από χονδρέμπορους και ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα ΦΥΚ είναι φάρμακα που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τη θεραπεία πολύ σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών και προορίζονται, κυρίως, για νοσοκομειακή χρήση. Σε αυτά περιλαμβάνονται πλήθος ευαίσθητων βιολογικών φαρμάκων, η παραγωγή και η εισαγωγή των οποίων εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να διαταραχτεί, διαμηνύουν ιατρικοί κύκλοι, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι ορισμένοι χονδρέμποροι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση, όπως συνέβη στο παρελθόν, και θα προβούν σε παράλληλες εξαγωγές, προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ελλείψεις στην αγορά. Ιδίως για την περίπτωση των βιολογικών φαρμάκων, η παραγωγή των οποίων απαιτεί ειδικό μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, οι ελλείψεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν, ενώ τις συνέπειες θα τις επωμιστεί η υγεία των σοβαρά ασθενών, των ογκολογικών ασθενών, των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.

Αντίθετη και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Στις ανησυχίες των ιατρών έρχεται να προστεθεί και η αντίθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμεΑ), η οποία εκφράζει τη διαφωνία της παρά το πρόταγμα του υπουργείου ότι πρόκειται για μια ενέργεια που θα διευκολύνει τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα. Η ΕΣΑμεΑ με παρέμβασή της διαχωρίζει τη θέση της: «Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά μείζονα λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων. Και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αντίθετος με αυτή τη μεταφορά, λόγω του ότι τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά φαρμάκων υψηλού κόστους». Η ΕΣΑμεΑ εκτιμά ότι το υπουργείο Υγείας θα κατανοήσει το κρίσιμο αίτημά της και θα διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των ασθενών, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Έως 30% διόγκωση της δαπάνης ΕΟΠΥΥ για ΦΥΚ

Οικονομολόγοι της υγείας φαίνεται να διαφωνούν με τη σειρά τους με τη μεταφορά της πώλησης των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία και τους χονδρέμπορους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ κατά έως 30%. Όπως εξηγούν, ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή προμηθεύεται τα ΦΥΚ σε φθηνότερη τιμή (5%) από την ex-factory, ενώ τα ιδιωτικά φαρμακεία θα τα προμηθεύονται στην ex-factory τιμή και θα τα πωλούν, συνυπολογίζοντας  τα ενδιάμεσα κόστη και το κέρδος τους. Ο ΕΟΠΥΥ εν συνεχεία θα πρέπει να τα αποζημιώσει σε αυτή την σαφώς ακριβότερη τιμή, διογκώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη σε μια συγκυρία, όπου κάθε ευρώ είναι πολύτιμο και δυσεύρετο στα δημόσια ταμεία, καταλήγουν.