Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Επιστολή 65 ευρωβουλευτών από 4 Πολιτικές Ομάδες προς την Επίτροπο Μετανάστευσης

Share

Επιστολή 65 ευρωβουλευτών από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew και Ανεξάρτητοι- προς την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, για την ανάγκη αλληλεγγύης και συνεργασίας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων/μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο συνυπογράφει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν αφενός να φροντίσει ώστε «να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών» αναφορικά με τη διάσωση στη θάλασσα και την ταχεία αποβίβαση σε ασφαλές μέρος. Υπογραμμίζοντας ότι «ο μηχανισμός της εθελοντικής μετεγκατάστασης εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικός και αργός» ζητούν «μεσοπρόθεσμα να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμού των επιχειρήσεων SAR και έναν υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης των ατόμων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν πως «η θερινή περίοδος (high season) είναι ένα ισχυρό κίνητρο για αναχωρήσεις που συχνά οδηγούν σε ναυάγια και τραγωδίες» στη Μεσόγειο καθώς και ότι «στις συγκεκριμένες περιστάσεις, η αύξηση των αναχωρήσεων συμπίπτει με την κρίση του Covid», γεγονός που καθιστά «απαραίτητη και επείγουσα την αλλαγή προοπτικής και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα