Κ. Μητσοτάκης: Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών

Κ. Μητσοτάκης: Ήμουν και παραμένω υπέρμαχος του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε ένα κύκλο ουσιαστικής συνεργασίας ως προς τα ζητήματα που αφορούν το Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Υπήρξα – και παραμένω – υπέρμαχος  του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών. Σωστά αναδείξατε, στην εισαγωγή σας, τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει επιτελέσει ο σχετικά νέος αυτός θεσμός. Όχι απλά και μόνο στη διαχείριση ζητημάτων καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στη δρομολόγηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Και εκεί πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία έχετε επιτελέσει αυτό το κομμάτι της αποστολής σας.

Θα σταθώ σε κάτι το οποίο είπες, αγαπητέ Κώστα, στην εισαγωγή: Ότι προσβλέπεις σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο μαζί μας. Αυτό θέλουμε και εμείς. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα από το δικό μας προγραμματικό λόγο, θεσμικές ατέλειες, που ταλανίζουν και σήμερα ακόμα, την Αυτοδιοίκηση συνολικά. Να αντιμετωπίσουμε, σε συνεννόηση μαζί σας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με περιττή γραφειοκρατία, που δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε με την απαραίτητη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Και να επαναδρομολογίσουμε – κάτι το οποίο θεωρώ εξαιρετικό σημαντικό – τα όρια άσκησης εξουσίας και αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διακυβέρνησης.

Όταν είχα βρεθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένα από τα σημαντικά έργα τα οποία είχαμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, αφορούσε ακριβώς ένα έργο το οποίο προσδιόριζε αυτά τα όρια και τις αρμοδιότητες των διαφόρων επιπέδων Αυτοδιοίκησης. Τι πρέπει να κάνει η κεντρική εξουσία; Τι πρέπει να κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι οποίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες;

Άρα, οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου τους μπορεί να επιβάλει και συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών; Πώς μπορεί να ενισχυθούν οι Περιφέρειες; Και πως τα όρια των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών επικαλύπτονται με αυτά των Δήμων, με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού;

Έχετε πια και εσείς, αλλά και ο Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης, αρκετή εμπειρία από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να γίνουν σχετικά σύντομες παρεμβάσεις διοικητικού χαρακτήρα. Παρεμβάσεις που να μπορούν να κάνουν και το δικό σας έργο πιο εύκολο και να απελευθερώσουν και πόρους,  αλλά κυρίως και χρόνο. Έτσι ώστε να μπορείτε να επιτελείτε τη βασική σας  υπηρεσία, που είναι ο σχεδιασμός και η χάραξη πολιτικής – σε περιφερειακό επίπεδο – πάντα προς όφελος των πολιτών, τους οποίους και εσείς υπηρετείτε.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε εδώ, όχι τόσο για να μιλήσουμε, αλλά για να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας. Προσδοκούμε σε έναν οργανωμένο διάλογο. Και σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο με τους αρμόδιους Τομεάρχες, αλλά και με τη Γραμματεία του Κόμματος, η οποία αρχίζει να αποκτά ένα διαφορετικό χαρακτήρα και να εστιάζει περισσότερο στα θεσμικά ζητήματα τα οποία αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

Είμαι πάντα ανοιχτός και πάντα διαθέσιμος να συζητάμε προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το μακροχρόνιο σχεδιασμό. Αλλά φυσικά και για τα προβλήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση της τρέχουσας επικαιρότητας. Η οποία, πολλές φορές, μας ξεπερνά και μας βάζει όλους σε μία μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων. Όπως συμβαίνει με το προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο θέλω απλά να επισημάνω την – κατά την άποψή μας –  αδυναμία της Κυβέρνησης να έρθει σε μια οργανωμένη συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση και ειδικά με τις Περιφέρειες, που θα μπορούσαν να παίξουν έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο, προκειμένου να διευκολύνουν στην κατανομή αυτού του προβλήματος, σε όλη την Επικράτεια. Με έναν τρόπο, όμως, οργανωμένο σε συνεννόηση με τοπικές κοινωνίες.

Η Αυτοδιοίκηση και ειδικά οι Περιφέρειες έχουν εκεί να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Διότι γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αλλά μπορούν να σταθούν και πάνω από τα μικρά συμφέροντα, τα οποία ενδεχομένως ένας Δήμαρχος να μη μπορεί ο ίδιος ή να μη θέλει να ξεπεράσει.

Προσβλέποντας, λοιπόν, σε αυτόν τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την παρουσία σας εδώ. Είμαι έτοιμος να ακούσω τους συναδέλφους και να απαντήσω στις απόψεις και στις τοποθετήσεις που είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν. Τις περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».