Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

Νέα Δημοκρατία: Πρόσωπα, στρατηγικές, συμμαχίες για τη μάχη που έρχεται

Share

Ένα καζάνι που βράζει παρασκηνιακά είναι το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, με την ηγετική ομάδα, τους βουλευτές και τα στελέχη, να βρίσκονται σε παροξυσμό διαβουλεύσεων και διεργασιών. Σενάρια επί σεναρίων πέφτουν στο τραπέζι, προσπαθώντας να βρεθούν λύσεις, να προωθηθούν σκέψεις, προτάσεις και πρόσωπα, αλλά και να στηθούν παγίδες και δόκανα.

Οι δύο μεγάλοι ενεργοί παίκτες σε αυτές τις διεργασίες μοιάζουν να είναι ο σημερινός Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς και η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Σαμαράς – Μπακογιάννη

Ο Α. Σαμαράς, αμέσως μετά την εκλογική ήττα που γνώρισε, έκανε σαφές ότι δεν παραδίδει την προεδρία του κόμματος, περιμένοντας την προσωπική του δικαίωση και τη ρεβάνς. Παράλληλα δημιούργησε μια σφιχτή ηγετική ομάδα πέριξ αυτού, με πολύ συντηρητικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. (Σταμάτης, Λαζαρίδης, Βορίδης, Ασημακοπούλου, Γεωργιάδης, κλπ).

Η Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της ετοιμάζεται γερά για την επόμενη μάχη που θα δώσει για το κόμμα και στήνει το δικό της ισχυρό μηχανισμό στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Από το επιτελείο της μαθαίνουμε ότι την επομένη της ψήφισης της συμφωνίας – την οποία συμφωνία η ίδια διατείνεται ότι θα την ψηφίσει όπως και να είναι – θα θέση θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία διεκδικώντας η ίδια την προεδρία.

Εδώ πλέον έχει αξία το τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς. Θα σηκώσει το γάντι και θα έχει η Ν.Δ. μια αναβίωση της μάχης του Νοεμβρίου του 2009 ή θα αποτραβηχτεί για να εκλεγεί ο 8ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας; Οι άνθρωποι που τώρα τον περιβάλουν, μας λένε ότι «αναγκαστικά ο Σαμαράς θα είναι υποψήφιος». Αυτό άλλωστε τον συμβουλεύουν, λέγοντάς του ότι «δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς».

Μια τέτοια εκλογική μάχη ανάμεσα σε Σαμαρά – Μπακογιάννη, είναι βέβαιο ότι θα αναχθεί σε πολύ σκληρή εσωκομματική κόντρα, που για κάποιους μπορεί να φτάσει και στη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ρόλος του Κ. Καραμανλή

Κάπου εδώ, όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται τα σενάρια της διάσπασης, αρχίζουν να φουντώνουν τα σενάρια για τον τρίτο μεγάλο – ανενεργό – παίχτη, τον Κώστα Καραμανλή. Θεωρούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και ισχυρίζονται ότι «σηκωτό θα τον φέρουμε από τη Ραφήνα για να αναλάβει». Να μην ξεχνάμε ότι σημαντική μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. – που σε αριθμό φτάνουν το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματος – κουβεντιάζουν μεταξύ τους και προτάσσουν ως λύση τον Κ. Καραμανλή, μόνο που θα ήθελαν τον Καραμανλή με ένα νέο κόμμα, χτισμένο στις ιδεολογικές βάσεις και αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «απαλλαγμένο από τα σημερινά βαρίδια του κόμματος», όπως και «απαλλαγμένο από το χρέος των 160 εκ. ευρώ» που έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος

Άγνωστος «Χ» σε αυτό το εσωκομματικό παιχνίδι είναι ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κανείς δεν ξέρει αν θέλει να διεκδικήσει την Προεδρία της Ν.Δ., αν και όπως λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι «ο Δημήτρης θα ήθελε να τον παρακαλέσουμε να έρθει να μας σώσει». Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική ο Αβραμόπουλος είχε ηγετική παρουσία και υποδοχή, με τους ανθρώπους του να σηματοδοτούν με τα λεγόμενά τους δημιουργία νέου κόμματος που θα βασίζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη.

Οι άλλοι παίκτες

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της Ν.Δ. Οι γνωρίζοντες καλά τα εσωτερικά και τους συσχετισμούς στο κόμμα, επιμένουν ότι περιπτώσεις όπως αυτές των Δένδια, Στυλιανίδη, Βορίδη, Κικίλια, Γεωργιάδη, Τζιτζικώστα δεν έχουν καμία τύχη να αναλάβουν την προεδρία του κόμματος. Απλά, ανάλογα με το «στρατόπεδο» που θα επιλέξουν μπορεί να επηρεάσουν το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα και να πλασάρουν τους εαυτούς τους ως τους «χρυσούς δεύτερους». Από τους προαναφερόμενους, ο μόνος που φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι τελικά υποψήφιος είναι ο Νίκος Δένδιας, χωρίς όμως να έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα παραπάνω ονόματα δεν βάλαμε το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Από την πλευρά της οικογένειας Μητσοτάκη διαρρέεται ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στα δύο αδέλφια Ντόρα και Κυριάκο και ότι ο καθένας ακολουθεί τη δικιά του πορεία. Από την πλευρά Σαμαρά κάποιοι ισχυρίζονται ότι «ο Αντώνης θα προτιμούσε να παραδώσει το κόμμα στον Κυριάκο, παρά στη Ντόρα ή το Δένδια». Για να ενισχύσουν μάλιστα τον ισχυρισμό τους, επικαλούνται το επιχείρημα ότι «στη διαμάχη Σαμαρικών – Καραμανλικών» για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «ο Κυριάκος ήταν ο μόνος που δεν ψήφισε, στηρίζοντας έτσι Σαμαρά». Επιπλέον θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης «θα διαφυλάξει τη μέχρι τώρα πορεία Σαμαρά, όπως και την υστεροφημία του».

Αυτή είναι συγκεντρωτικά η εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο ταλανιζόμενο από τις εσωτερικές του έριδες και προσωπικές φιλοδοξίες δεν μπορεί να χαράξει αντιπολιτευτική ρώτα, με αποτέλεσμα να μοιάζει με καράβι στα φουρτουνιασμένα κύματα, που έχει ζαλισμένο πλήρωμα και προκαλεί ναυτία στους πολίτες.

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα