Υποδείξεις Σόιμπλε και προς τη Γαλλία!

Υποδείξεις Σόιμπλε και προς τη Γαλλία!

Φωτιές άναψε για ακόμη μία φορά ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή τη φορά οι υποδείξεις του αφορούσαν όχι τη χώρα μας, αλλά τη Γαλλία.

Αυτή τη φορά ο Σόιμπλε είπε από την Αμερική όπου βρίσκεται, ότι «Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος ανάγκαζε το Κοινοβούλιό (της), όμως αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία», σε ομιλία του που αφορούσε τις «πολύ επιτυχημένες» –όπως τις χαρακτήρισε– μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικας.

Άμεση ήταν – επίσης επί Αμερικανικού εδάφους – η απάντηση του Γάλλου υπ. Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος θέλοντας να απαντήσει «φιλικά» στον ομόλογό του είπε. «Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν». Για να συνεχίσει. «Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη».

«Η αρχή (την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο) είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες-μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη» είπε ο Σαπέν για να καταλήξει χαριτολογώντας. «Καθώς γνωρίζω καλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή (η δήλωση) ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης».

Τη δήλωση του Γερμανού υπουργού καταδίκασαν με έντονο τρόπο, αριστερά και ακροδεξιά κόμματα στη Γαλλία.

Οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που (η Γερμανία) κυριαρχεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είπε ότι «Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

Τέλος ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Γαλλικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, είπε ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε «πλήττουν σοβαρά την τιμή της πατρίδας μας».