Φοβάμαι ότι το παιχνίδι με τους Τούρκους είναι στημένο

Φοβάμαι ότι το παιχνίδι με τους Τούρκους είναι στημένο

Του Τάκη Σαράντη

Τα …σημάδια δεν είναι καλά στα Ελληνοτουρκικά και μάλλον έχουμε φτάσει στην ύστατη στιγμή. Ίσως είναι η ποιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών με τον κλοιό να σφίγγει.

Στιγμή από την οποία θα κριθούν πολλά, με τους ισχυρούς παίχτες και συμμάχους(;) να μας έχουν εγκαταλείψει και να δίνουν με τον δικό τους τρόπο το ok στον Ερντογάν.

Φοβάμαι ότι αυτή είναι η τελική τους απόφαση, έτσι ώστε να λύσουμε – με όποιο τρόπο τα λύσουμε – τα μεταξύ μας προβλήματα και στη συνέχεια αυτοί να εμφανισθούν ως ειρηνοποιοί, που θα προχωρήσουν στη μοιρασιά με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι εμφανές ότι το παιχνίδι το έχει πάρει πάνω της η Μέρκελ, έχοντας το θετικό νεύμα από την Αμερική, κάτι το οποίο μάλλον δεν είναι καλό για μας.

Κινήσεις, δηλώσεις και πληροφορίες, σηματοδοτούν ότι το παιχνίδι είναι στημένο και το στήσιμο ξεκίνησε στην κρυφή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, συνάντηση που την κάρφωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Στη συνέχεια τα σημάδια δεν είναι καθόλου θετικά, με αποκορύφωμα τις τρεις τελευταίες ημέρες.

Προσέξτε. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά από εμάς είναι στην Τουρκία ως διαμεσολαβητής και ο Τούρκος λέει στα μούτρα του ότι «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα», με τον Γερμανό να προσποιείται ότι απαντά.

Την επομένη της επίσκεψης του Γερμανού στην Τουρκία και τα συνεχή τηλεφωνήματα Μέρκελ – Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε, «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πληρώνοντας ακόμα και τίμημα. Αν κάποιοι θέλουν να μας αντιμετωπίσουν, ας έρθουν. Ειδάλλως ας φύγουν από τη μέση», ενώ έκανε λόγο για «ψευτόμαγκες στο Αιγαίο».

Την ίδια ημέρα είχαμε τυχαία ένα …ανοικτό μικρόφωνο, που αποκάλυψε τον διάλογο Μπορέλ-Καρενμπάουερ για Ελλάδα-Τουρκία, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής να λέει ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι» και την Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών να συμπληρώνει ότι «πρέπει Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι να συμβάλουν στην …αποκλιμάκωση»!

Απίστευτα πράγματα και μάλιστα που, στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βερολίνο!

Είχαμε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόνταλντ Τραμπ να τηλεφωνεί σε Μητσοτάκη και Ερντογάν ενώ – έχει την αξία του – βρισκόταν σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Προφανώς για να σηκώσει ο ίδιος ο Τραμπ το τηλέφωνο, η κατάσταση είναι στην ποιο κρίσιμη φάση της και (ξανα) φοβάμαι ότι μας συμβουλεύουν να βρούμε τον τρόπο να κουβεντιάσουμε με τους γείτονες και αν χρειαστεί να βάλουμε νερό στο κρασί μας, γιατί διαφορετικά θα είναι δύσκολα τα πράγματα.

Υπουργός πολύ καλός γνώστης των γεγονότων, μου είπε με νόημα ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε το ποιο κόκκινο σημείο του πλανήτη».

Το παιχνίδι της ειρήνης είναι οριακό, γι αυτό και πρέπει να κινηθούμε άμεσα και σωστά με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να τους έχουμε πραγματικούς συμμάχους.

Και κάτι ακόμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι (που τα έχουν βρει με τους Τούρκους όπου χρειάστηκε), δεν θα επιτρέψουν στους γείτονές μας να γίνουν η πανίσχυρη μουσουλμανική χώρα, που ονειρεύεται ο Ερντογάν. Ίσως και αυτό να έχει την αξία του.