“3η Σεπτέμβρη” – 47 χρόνια ΠΑΣΟΚ με μελαγχολία

“3η Σεπτέμβρη” – 47 χρόνια ΠΑΣΟΚ με μελαγχολία

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσιάζει τη διακήρυξη του κόμματός του και τη μοιράζει σε ένα πράσινο βιβλιαράκι. Κερδίζει την εμπιστοσύνη πολλών, και επτά χρόνια αργότερα, το 1981, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα κερδίζει την εξουσία.

Αυτά 47 χρόνια πριν. Σήμερα, στην εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα «ΠΑΣΟΚ: Κίνημα Αλλαγής, Δύναμη Ελπίδας», στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ήταν απλωμένη η μελαγχολία, με ηχηρές απουσίες, ίσως γιατί ο κορωνοϊός φόβισε ή έδωσε άλλοθι στους απόντες.

Ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση, όπως και οι περισσότεροι εκσυγχρονιστές, οι οποίοι έλαμψαν διά της απουσίας τους, πλην του Νίκου Χριστοδουλάκη. Απών ήταν ένας ακόμα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ήταν λογικό, στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου, ενώ σε αντίθεση με τους εκσυγχρονιστές, από την παλιά φρουρά έδωσαν το παρών οι Ρέππας, Γείτονας, Κακλαμάνης, Παπαϊωάννου, Σκανδαλίδης.

Από τους υποψηφίους, εκτός από την Φώφη Γεννηματά που είχε τον πρώτο λόγο στην εκδήλωση, παρόντες ήταν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης, με τον Λοβέρδο κάπου στα …ορεινά, τον Ανδρουλάκη – προς τιμήν του – στην πρώτη σειρά και τον Χάρη Καστανίδη απόντα για προσωπικούς λόγους!

Υ.Γ. Σχολιάστηκε το ότι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης φορούσαν μάσκα στο πρόσωπο χωρίς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους πολλούς, όπου η μάσκα τους είχε πάνω το σήμα του ΠΑΣΟΚ.