Τετάρτη, 12 Μαρτίου, 2025
15.6 C
Athens

Υπό παραίτηση ενόψει της Προανακριτικής για τα Τέμπη ο Χρ. Τριαντόπουλος

Share

Tην παραίτησή του από τη θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την έναρξη των εργασιών της προανακριτικής για το δυστύχημα στα Τέμπη, ανακοίνωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες μομφές» όσα του αποδίδονται για τον χώρο του δυστυχήματος.

«Η μνεία περί ύπαρξης δόλου, ακόμη και ως μια αναπόδεικτη υπόθεση που δεν εδράζεται σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνεται από αποδείξεις, και που δεν συνάδει με τη λογική, αλλά που υποθετικά οδήγησε σε ενέργειες «συγκάλυψης», είναι ακραία προσβλητική. Δηλώνω ενεργά παρών για την αποκατάσταση της αλήθειας, στηριζόμενος στη λογική, στις αποδείξεις και στα γεγονότα» ανέφερε σχετικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να ανάψει η Ολομέλεια της Βουλής το «πράσινο φως» για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για υποκριτική παραίτηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να θέτει θέμα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου λόγω απουσίας αφηγήματος. «Όλα είναι στο φως, δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης. «Αν δεν είχε παραιτηθεί θα έλεγε το ΠΑΣΟΚ ότι κρύβεται πίσω από τη θέση του τωρα που παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας το ΠΑΣΟΚ με μικρόψυχο τρόπο λέει ότι ήταν μια πρώτη νίκη» ανέφερε.

«Η αποδοχή της κυβέρνησης της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η παραίτηση αναδεικνύουν πόσο υπόλογος είναι ο πρωθυπουργός» είπε σχετικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

«Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, προανήγγειλε σήμερα υποκριτικά την παραίτησή του, προκειμένου να υπηρετήσει το σχέδιο “ξεπλύματος” του κ. Μητσοτάκη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαξιφισμοί για το σκεπτικό της απόφασης για προανακριτική

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε ή να αποκρύψουμε το παραμικρό» σχολιάζει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνουν ανεκτές κατηγορίες για συγκάλυψη.

«Η παρουσία του Χρήστου Τριαντόπουλου είναι το εναρκτήριο γεγονός της αθέμιτης επέμβασης στον χώρο του δυστυχήματος, σύμφωνα με την Εισαγγελέα. Εμείς πήραμε ακριβώς την εισαγγελική διάταξη και επεκτείναμε το σκεπτικό της» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς.

Η διαδικασία για την προανακριτική

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπεται διάστημα 7 ημερών για τυχόν προσφυγή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τη βασιμότητα της κατηγορίας, ενώ από τις 13 Φεβρουαρίου και εντός δεκαπενθημέρου αναμένεται να προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία και κάλπη θα ψηφίσουν για τη συγκρότηση της Προανακριτικής. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για την σύστασή της.

Η προανακριτική στελεχώνεται από βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ οι συνεδριάσεις είναι κλειστές.

Στο μεταξύ, μετά και την τρίτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε την απόσυρση της πρότασης του Κωνσταντίνου Τασούλα.

«Μετά τις καθημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης, τη διάχυτη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, την παραδοχή του κυρίου Μητσοτάκη ότι η Εξεταστική Επιτροπή επί προεδρίας του κυρίου Τασούλα απέκρυψε την αλήθεια, αλλά και το γεγονός ότι στην τρίτη ψηφοφορία ο κ. Τασούλας δεν συγκέντρωσε ευρύτερη αποδοχή, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον κ. Τασούλα» επισήμανε.

«Ο κ. Φάμελλος ζηλεψε τον Ανδρουλάκη και είπε να κάνει μια ρελάνς σήμερα και ήρθε αντίθετος με τα ίδια του τα στελέχη που χθες άδειασαν τον κ. Ανδρουλάκη. Καμία δικογραφία δεν κρύφτηκε και τα στελέχη της αντιπολίτευσης -εκτός αν θεωρήσει κάποιος ότι πηραν απόφαση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τον κ. Τασούλα- εκτίθενται» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αιχμηρό σχόλιο για το χρονισμό της παραίτησης Τριαντόπουλου έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε «πηγαδάκι» της Βουλής, χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του μέχρι τη σύσταση της επιτροπής. «Λογικός ο χρόνος, που επέλεξε ο κ. Τριαντόπουλος», απαντά η κυβέρνηση.

«Το ΚΚΕ έχει «καταστήσει σαφές ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια και ενέργεια που γίνεται για την αποκάλυψη των αιτιών του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και όσων έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων για τα οποία δεν στέκει καμία δικαιολογία» επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η Πλεύση Ελευθερίας θα στηρίξει κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας και θα επιμείνει προκειμένου να καθίσουν στο σκαμνί και να οδηγηθούν στη φυλακή όλοι οι υπεύθυνοι» ανέφερε η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ertnews.gr

διαβάστε περισσότερα

Ή του ύψους ή του βάθους

0
Καλή σας ημέρα φίλες και φίλοι του Black Velvet. Όπου να ναι η διαβούλευση για τον ανασχηματισμό που έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 μήνες,...

Επικαιρότητα