Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
18.7 C
Athens

Έπαινοι στην Ελλάδα για τη χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Share

Η Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή της για συλλογή πληροφοριών με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αποστολής του Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Siegfried Ο MURE Š AN (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε:

«Ήταν εποικοδομητικές οι ημέρες που βρεθήκαμε στην Ελλάδα, κατά τις εξετάσεις που εξετάσαμε προσεκτικά την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ‘Ελλάδα 2.0’. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εθνικές αρχές και συμμετέχοντες φορείς και να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τα απτά και συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης του ΜΑΑ, μέσω των επισκέψεων μας σε δύο σημαντικά έργα. Τα έργα αυτά αποτελούν σαφή παραδείγματα της επιτυχίας της Ελλάδας στην αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ, οδηγώντας σε πραγματικά αποτελέσματα. Είδαμε επί τόπου πώς τα κεφάλαια ανάκαμψης συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Επικροτώ τις ελληνικές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τους πλειστούς εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του ΜΑΑ. Με ποσοστό απορρόφησης άνω του 50%, είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που λαμβάνει κατά κεφαλήν. Η Ελλάδα είναι επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και έχει προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην κινητοποίηση αυτών των κονδυλίων. Οι επιδόσεις αυτές αποτυπώνουν πραγματική πρόοδο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ενόψει των σημερινών προκλήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας COVID -19 έως τις συνεχιζόμενες του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η εξαμελής αποστολή συγκροτήθηκε από ευρωβουλευτές της ομάδας εργασίας των επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ( ECON ) και Προϋπολογισμών ( BUDG ) που εξετάζει την εφαρμογή του ΜΑΑ. Στην Αθήνα βρέθηκαν από τις 14 έως τις 16 Απριλίου οι εξής ευρωβουλευτές:

  • Siegfried Mureșan , (EΛΚ, Ρουμανία) ECON
  • Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία) BUDG
  • Γεώργιος Αυτιάς ( E ΛΚ, Ελλάδα) BUDG – ECON
  • Matjaž Nemec (ΕΛΚ, Σλοβενία) BUDG
  • Enikő Győri (Πατριώτες , Ουγγαρία) ECON
  • Anouk van Brug (Renew, Ολλανδία) BUDG-ECON

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή των Ελλήνων. Πραγματοποίησε, επίσης, συζητήσεις με τον Διοικητή του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ), της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ) και των Ιδρυμάτων Ερευνών και Ερευνών Ερευνών.

Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε, επίσης, επισκέψεις σε δύο έργα που χρηματοδοτούνται από τον ΜΑΑ:

  • το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), το οποίο αναβαθμίζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • τη D ΕΜΟ Pharmaceuticals , εταιρεία που επωφελείται από επενδύσεις ερευνών και ανάπτυξη που χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό.

διαβάστε περισσότερα

Ας πάει κι αυτό το φίλημα με το «Χριστός Ανέστη»

0
Την καλημέρα μου φίλες και φίλοι αναγνώστες. Χθες είχαμε το βράδυ των δημοσκοπήσεων και φάνηκε ότι ο Τραμπ έδωσε μια μικρή ανάσα στην Κυβέρνηση...

Επικαιρότητα