Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Athens

ΑΑΔΕ: Σε ψηφιακή ρότα οι έλεγχοι το 2022

Share

Με νέα «έξυπνα» εργαλεία, που πατούν σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και στην ανάπτυξη των Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους σχεδιάζει να «ριχτεί» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα για τέτοιες δράσεις καθώς στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που αποτελεί ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ταμείου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Έτσι η ΑΑΔΕ θα περάσει σε ένα νέο περιβάλλον όπου η αξιοποίηση δεδομένων, η διασταύρωση στοιχείων με χρήση «έξυπνων» λογισμικών και εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι  να είναι μια νέα καθημερινή πραγματικότητα, ώστε να γίνει εφικτή η φορολογοκή συμμόρφωση, η βελτίωση της είσπραξης δημοσίων εσόδων αλλά και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό τα κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ, αναμένεται εν όψει της νέας χρονιάς και της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για το 2022 να  εφοδιαστούν με κινητές συσκευές για ελέγχους, με σάρωση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή μέσα από εφαρμογές (app) θα έχουν οι ελεγκτές διαδικτυακή  πρόσβαση  στο προφίλ του φορολογουμένου αλλά και δυνατότητα ψηφιακής έκδοσης Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους, ενεργοποιώντας έτσι διαδικασίες- εξπρές για τη βεβαίωση φορολογικών παραβάσεων.

Αναλυτικά με βάση τον προγραμματισμό οι νέες ηλεκτρονικές που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ προβλέπει:

■ Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιάς

■ Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής

■ Ανάπτυξη διαδικασιών για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων

■ Ψηφιακή σφράγιση και αποσφράγιση οχημάτων άλλων χωρών

■ Υλοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων

■ Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους (περιλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού κατασχέσεων)

■ Ανάπτυξη συστήματος αξιοποίησης καταγγελιών και πληροφοριών

διαβάστε περισσότερα

Χωρίς λόγια…

0
Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 βλέπουν τις υπογραφές στο διαδικτυακό ψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του...

Επικαιρότητα