Αναζητώντας τον εκφραστή του πολιτικού χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

Αναζητώντας τον εκφραστή του πολιτικού χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και το δημοσκοπικό άλμα του ΚΙΝΑΛ, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αναζητώντας τον εκφραστή του χώρου.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ερωτήματα σχετικά με το χώρο του Κέντρου και τους εκφραστές του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το Κέντρο είναι αυτό το οποίο δίνει στις εκλογές τις κυβερνήσεις.

Στεκόμαστε σε δύο δημοσκοπήσεις με σχετικά ερωτήματα, για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για τις απαντήσεις των ερωτηθέντων και τις τάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου.

Η δημοσκόπηση της GPO

Τα ερωτήματα που έθεσε αρχές Φεβρουαρίου η GPO είναι. «Μεταξύ των Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη, ποιος πιστεύετε ότι εκφράζει τον πολιτικό χώρο του Κέντρου;».

Μεταξύ λοιπόν του κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη το 30,1% του δείγματος θεωρεί ότι εκφραστής του κέντρου είναι ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με τον Πρωθυπουργό να ακολουθεί με 26,4% και τον κ. Τσίπρα με 19,4%.

Το δεύτερο ερώτημα είναι. «Μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη, ποιος πιστεύεται ότι εκφράζει τον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς;».

Στο χώρο της κεντροαριστεράς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είναι ακόμη πιο έντονος με τον κ. Ανδρουλάκη να καταγράφει βραχεία κεφαλή με 40,4% έναντι 39,6% του κ. Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Σύμφωνα με την δημοκόπηση της Pulse, (τέλος Ιανουαρίου) στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% σημειώνει ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τρεις», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά.

Σε όσους προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει.

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ) η συντριπτική πλειοψηφία (45%) θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας.