Ανησυχία για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα

Ανησυχία για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα

Την ανησυχία τους για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα, ο οποίος διαρκώς μειώνεται και προτάσεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών παραμέτρων, εξέφρασαν οι πρόεδροι των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών της Αττικής, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησαν στην Παιανία, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, της γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Καλογήρου, βουλευτών, δημάρχων και παραγωγικών φορέων και του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινού.

Κατά τη συνάντηση περιγράφηκαν οι αιτίες που οδήγησαν στην κατά το ήμισυ  μείωση της έκτασης του Αττικού αμπελώνα, καθώς   από 112.447 στρέμματα το 2003  μειώθηκε σε 62.230 στρέμματα το 2021, λόγω  πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και της πανδημίας και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

Διατυπώθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών όπως:

Η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των αιτιών.

Η υιοθέτηση αποτελεσματικής ελεγκτικής στρατηγικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κακές πρακτικές που υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να διοργανώσει ειδική ημερίδα με στόχο την διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Αττικού αμπελώνα.

Την πρόταση εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Αυγερινός, ο οποίος μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι “ο αμπελώνας και το κρασί της Αττικής έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να δημιουργήσει ένα δυνατό brand name για το κρασί της Αττικής και για το λόγο αυτό με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, με προγράμματα όπως για παράδειγμα η δράση «Οι δρόμοι του κρασιού της Αττικής» και το μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές Τρίτων Χωρών», προσπαθούμε εμπράκτως να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε πληθώρα οινοποιείων της Αττικής. Οραματιζόμαστε το κρασί της Αττικής ως ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου με επισκέψεις σε οινοποιεία, εκπαίδευση στην οινογνωσία, διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων οίνου στις ιστορικά σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Αττικής».