Ανοιχτό το «παιχνίδι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ανοιχτό το «παιχνίδι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το συνέδριο και οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν, στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκαν οι εκλογές και οσονούπω το συνέδριο και οι συζητήσεις για συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ξεκινήσει και θα φουντώσουν σύντομα.

Παρατηρώντας τον χάρτη της Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βλέπουμε ότι στην πλειοψηφία είναι βαμμένος μπλε, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει συντριπτική πλειοψηφία σε Περιφέρειες και Δήμους.

Βασική εξήγηση για την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι ο τρόπος που πατάει στην κοινωνία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλογική αποδοχή στις εθνικές κάλπες και όχι στις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει εκλογική δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι στις εθνικές κάλπες, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει αποδοχή και στις δύο κάλπες, με αποτέλεσμα να κερδίζει.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους όπου τα τοπικά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – πέριξ των 40 ετών – θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αν και πάντα υπάρχει το προσωπικό συμφέρον.

Ιδιαίτερη αξία όμως για πιθανές συνεργασίες, έχει ο χρόνος διεξαγωγής των Εθνικών εκλογών, καθώς και τα εκλογικά αποτελέσματα τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις Τοπικοαυτοδιοικητικές συνεργασίες.

Αν παρατηρούμε κάτι πανελλαδικά στις διοικήσεις των Δήμων όπου ο Δήμαρχος εκλέχτηκε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, είναι πολλά τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα οποία έχουν συνεργαστεί με την δημοτική Αρχή. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πει από τη Θεσσαλονίκη «δεν δίνουμε χρίσματα για Δημάρχους».

Παλαιοί γνώστες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διακρίνουν στις εκλογές του 2023 μία επανάληψη του 2014, όπου η πλειοψηφία των Δήμων άλλαξε χέρια, μετά τα μνημόνια και τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη.

Οι συζητήσεις έχουν αρχίσει να φουντώνουν και τις παρακολουθούμε!